Magazin > Lepota & telo
107 ogledov

Kaj vaš nos pove o vas

ženska, obraz Shutterstock
Največ težav so predstavljali nosovi Slovanov.

Ruski znanstveniki so preučevali obrazne lastnosti ljudi, ki živijo v Evropi. Izmerili so višino ličnic 500 ljudi iz 22 evropskih držav. Podatke, ki so jih dobili, so primerjali s podatki o različnem podnebju in genetskih lastnostih. Na obliko obraza in nosu namreč pomembno vpliva tudi podnebje, v katerem posamezniki živijo.  

Znanstveniki menijo, da bi nekatere oblike obraza in nosu lahko bili posledica bolezni. Na videz ne vpliva samo temperatura, ampak tudi vlaga. Prilagajanje zelo hladnemu in suhemu severno azijskemu podnebju je drugačno od prilagajanja na podnebje severne in severovzhodne Evrope. Ljudje, ki živijo v ekstremno hladnem podnebju, imajo drugačno obliko nosu in tudi strukturo lic.

Največ težav z zaključki so imeli pri Slovanih. Težava je namreč bila v tem, da so se slovanska plemena združevala z drugimi plemeni, pri čemer so potomci prevzemali lastnosti drugih plemen. Znanstveniki so imeli težave tudi z določanjem izvornih slovanskih lastnosti, saj so mrtve upepeljevali. Tako znanstveniki niso mogli določiti, katere spremembe so nastale zaradi vpliva podnebja. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.