Slovenija
15 ogledov

Kaj vse bomo morali prodati

Prosjačenje Shutterstock
V novem letu naprodaj cela vrsta podjetij, tudi Mercator. Že devetič. NLB pa prvič.

Letos smo Izraelcem prodali celjski Etol, Rusom Terme Maribor, gumarsko industrijo Savatech, ki ima skoraj tisoč zaposlenih, Čehom in Juteks Belgijcem. Sklenjena je bila tudi pogodba o prodaji Ljubljanskih mlekarn francoski multinacionalki Lactalis, a ta ponudbe za prevzem še ni objavila.

Bo šlo v deveto rado?

Letos se obeta že deveti poskus prodaje Mercatorja, pri prodaji bo tokrat sodelovala tudi uprava. Zasežene deleže prodajajo banke, svoj delež pa prodaja tudi prezadolžena Pivovarna Laško. Ta že več let neuspešno prodaja tudi časopisni hiši Večer in Delo. Pred kratkim pa je NLB Pivovarni Laško predlagala, naj raje kot o prodaji teh družb, ki niso uspešne, razmisli o prodaji celotne industrije pijač (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska).

Tudi NLB, a najbrž ne letos

Naprodaj pa bo tudi NLB, ni pa zelo verjetno, da bi do prodaje prišlo še letos, saj je treba pred tem prenesti slabe terjatve na slabo banko, sicer interesa za nakup ne bo. Naprodaj je tudi NKBM.

Prodaja se tudi večinski delež v Heliosu, ki je bil v lasti propadlega holdinga Zvon Ena. Ta zgodba je razlog za prodajo Steklarne Rogaška. Prodaja se tudi večinski delež Iskre Avtoelektrike, ki se po novem imenuje Letrika. Išče se tudi kupec za Adrio Airways in Elan.

Seznam še pišejo

Seznam državnih družb, ki bodo naprodaj, bo znan, ko bo vlada pripravila klasifikacijo naložb države, ki jo predvideva zakon o državnem holdingu. Ta bo namreč opredelila, katera podjetja so strateška in katera ne. Minister za finance Janez Šušteršič pa je že pred časom omenil, da bi lahko najhitreje prodali Telekom in Zavarovalnico Triglav.

Komentarjev 1
  • privat 09:42 01.januar 2013.

    letos je treba vlado prodati izraelcem in cehom....