Zdravje > Otrok
199 ogledov

Kajenje vpliva na jetra nerojenih otrok

Kajenje v nosečnosti Profimedias
Kot je znano, cigaretni dim vsebuje več kot kemičnih spojin. Mnoge so strupene, nekatere med njimi lahko trajno poškodujejo plod. Sicer je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za geslo letošnjega svetovnega dneva brez tobaka, ki poteka danes, izbrala Tobak - grožnja razvoju.

Znanstveniki z Univerze v Edinburghu so odkrili, da so kemikalije v cigaretah še posebej škodljive za razvoj jetrnih celic nerojenih otrok. 

Zanimiva ugotovitev te najnovejše raziskave je še, da škodljive sestavine v cigaretah različno vplivajo na moški in ženski zarodek. V izsledkih študije, objavljene v znanstveni publikaciji Archives of Toxicology piše, da so pri moškem opazili brazgotinjenje jeter, pri ženskih pa nepravilnosti metabolizma celic.

Kajenje med nosečnostjo | Avtor: Profimedias Profimedias
Kot je znano, cigaretni dim vsebuje več kot kemičnih spojin. Mnoge so strupene, nekatere med njimi lahko trajno poškodujejo plod.

Kajenje nosečnice predstavlja eno večjih tveganj za zdravje nerojenega otroka, saj jemlje otroku kisik in hranljive snovi, ki so ključnega pomena za njegov normalen razvoj.

Kajenje med nosečnostjo kot omenjeno poveča tveganje za splav, prezgodnji porod in mrtvorojenost. Strupi v tobaku povečajo tudi tveganje za otroško smrt, prirojene napake in lahko vodijo do vedenjskih težav v prvih letih življenja.

Tobak - grožnja razvoju

Sicer je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za geslo letošnjega svetovnega dneva brez tobaka, ki poteka danes, izbrala Tobak - grožnja razvoju.

Stroški zdravljenja bolezni, zmanjšanja produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja predstavljajo v EU 4,6 odstotka, v Sloveniji pa pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Zakon hvalijo, vendar ga že spreminjamo

V Sloveniji smo februarja sprejeli novi protitobačni zakonon, ki je eden od restriktivnejših in naprednejših zakonov na področju omejevanja uporabe tobaka, med drugim uvaja enotno embalažo tobačnih izdelkov in licence za prodajo tobaka. 

Preberite še: Umre jih deset na dan

Kajenje še vedno sprejemljivo

In kljub temu da novi zakon o omejevanju tobačnih izdelkov hvalijo tudi denimo v WHO, so ga poslanci v torek že spremenili tako, da bo na gledaliških odrih ponovno možno kaditi zeliščne izdelke. "Kajenje na odru kaže, da je kajenje še vedno sprejemljivo v družbi," je glede tega dejala vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih bolezni na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.