Slovenija
35 ogledov

Kako bi vzeli denar iz žepov

pacienti Dejan Mijović
Zdravstveno zavarovanje. Bivanje in hrano v bolnišnici naj bi krili sami.

Ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja za zdravje, bo za zdravstvo predstavljala 350 milijonov evrov primanjkljaja. V javni razpravi so štirje predlogi ministrstva, ki bi nadomestili dodatno zavarovanje, kot ga poznamo zdaj.

Dva odstotka več od plače

Prvi predlog predvideva dvig prispevne stopnje za zaposlene za dva odstotka. Pri tisoč evrih bruto plače bi se prispevek zvišal za 20 evrov, pri povprečni plači pa za 30 evrov, kar bi pomenilo toliko nižjo neto plačo. Sprememba prispevne stopnje, ki jo plačujejo delodajalci, ni predvidena.

Dajatve od dohodnine

Namesto dviga prispevne stopnje drugi predlog predvideva obvezne dajatve od vseh prejemkov, za katere se plačuje dohodnina: od dividend, najemnin, kapitalskih dobičkov, katastrskih dohodkov, študentskega dela in pokojnin. Zavezanci bi bili razdeljeni v štiri dohodninske razrede in bi plačevali različne premije.

Premije od 0 do 30 evrov

Tretji predlog je obvezno dodatno zavarovanje, ki bi ga izvajale komercialne zavarovalnice, pokrivalo pa bi to, česar ne bi več obvezno. Premija bi se določila glede na dohodke: 0, 15 ali 30 evrov. Po četrtem predlogu bi zavod za zdravstveno zavarovanje sam vzpostavil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, za kar pa bi potreboval okoli sto milijonov evrov rezerv.

Komentarjev 8
  • feferon 14:33 27.november 2013.

    A nebi najprej mafijo razkrinkal, ki služi z prodajo medicinskih zadev! Seveda je lažje navadne ljudi lupit, kot da bi kakšnemu prijatelju odškrnil dober posel. Kar nekaj milijonov se bi lahko porabilo za pravi namen...

  • dragec 12:41 27.november 2013.

    n ti bi rad še nekaj, ha???

  • Avatar čavez
    čavez 11:37 27.november 2013.

    Je pa zagotov ceneje da medicinsko sestro najameš na domu.