Slovenija
42 ogledov

Kako bo v prihodnje potekal program otroške srčne kirurgije, še ni znano

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Na UKC Ljubljana poudarjajo, da se razkritja o izvajanju otroškega srčnega programa iz poročila o nadzoru, ki ga je opravila mednarodna komisija, nanašajo na program, ki več ne poteka.

"Nadaljnji razvoj programa otroške srčne kirurgije UKC Ljubljana bo odvisen od več dejavnikov o katerih bo, poleg nas, odločalo tudi Ministrstvo za zdravje RS. V UKC Ljubljana izvajamo evalvacijo obstoječega programa otroške srčne kirurgije in ko bo ta dokončno opravljena, bomo sprejeli nadaljnje odločitve v zvezi z izvajanjem programa otroške srčne kirurgije," so danes sporočili iz UKC Ljubljana. 

Od leta 2013  nov program otroške srčne kirurgije

Novi program otroške srčne kirurgije so na UKC zastavili po letu in pol, po tem, ko so decembra 2013 ustavili program, ki ga je vodil kirurg Borut Geršak in v katerem sta kot kirurga sodelovala David Mishally in Robert Blumauer in imenovali Tomislava Klokočovnika za novega vodjo programa.

Na UKC, kjer obžalujejo, da so podatki iz poročila o delovanju otroške kirurgije v letih od 2007 do 2013 prišli v javnost še preden je poročilo javno, kar je zelo vzemirilo starše bolanih otrok, poudarjajo, da se poročilo nanaša na program, ki več ne deluje.

Novi program zdravljenja bolnikov s prirojeno srčno napako poteka v sodelovanju z gostujočimi kirurgi, dvema kirurgoma iz FN MOTOl v Pragi ter kirurgom iz FTM; Italija. 

"Pri nekaterih bolnikih se konzilij odloči za napotitev za operacijo v tujini, k istim zdravnikom, ki operirajo pri nas. Gre predvsem za bolnike, ki potrebujejo najzahtevnejše, redko izvajane operacije, ki jih želijo gostujoči kardiokirurgi na tej stopnji sodelovanja za enkrat še izvesti v svoji matični ustanovi. V letu 2014 in 2015 smo tako del bolnikov napotili na zdravljenje v DHZ Muenchen, kliniko MOTOL v Prago, Kliniko v Massi, izjemoma v Tel Aviv," pojasnjujejo na UKC.

"Sodelovanje med gostujočimi kirurgi in našim osebjem je izjemno konstruktivno in temelji na medsebojnem spoštovanju. Vzpostavljeno je timsko delo, ki omogoča multidisciplinarno obravnavo otrok skladno z mednarodnimi standardi," pravijo na UKC. 

Honorarji nekajkrat nižji od Mishalyjevega

Na Kliničnem oddelku za kardiovaskularno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so zaposlili kardiokirurga Miho Weissa, ki se po programu usposablja za kardiovaskularno kirurgijo (KV) prirojenih srčnih napak. V Službi za kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana so zaposlili dva nova zdravnika, specialista pediatra kardiologa in specialistko pediatrije, ki se usmerja v otroško kardiologijo.

"Kirurgi, ki operirajo pri nas ali v svojih centrih, so mednarodno priznani, strokovni, odlični timski sodelavci in imajo urejeno dokumentacijo za delo v UKC Ljubljana. Po zadnji operaciji v Ljubljani ostanejo, dokler interdisciplinarni tim na skupnih vizitah ne soglaša, da je stanje bolnikov stabilno.V primeru, ko bi stanje otroka zahtevalo takojšnje ukrepanje, lahko eden od njih predčasno pride v Ljubljano, ali pa otroka na optimalen način takoj premestimo v enega od sodelujočih centrov.Honorarji kirurgov so usklajeni z evropskimi cenami in nekajkrat nižji od tistega,ki ga je prejemal dr. Mishaly," pojasnjujo na UKC Ljubljana.

Vsem otrokom s prirojeno srčno napako, ki potrebujejo operativno zdravljenje, zagotavljamo enako obravnavo v časovno ustreznem roku. Čakalnih dob za otroke s prirojeno srčno napako ni, dodajajo. 

Deset otrok operiral Mishaly

Od januarja 2014 do avgusta 2015 je bilo skupaj opravljenih 151 operacij na 142 otrocih. Štirje otroci so umrli, dva od njih sta bila operirana v Ljubljani, eden v Münchnu in eden v Tel Avivu.

Deset otrok (sedem leta 2014 in tri letos, eden od treh je umrl) ki so potrebovali nadaljevanje stopenjskega kirurškega zdravljenja ali pa so razvili zaplete po operacijah ki jih je predhodno izvedel David Mishaly, smo na željo staršev za ponovno kirurško zdravljenje napotili tudi na kliniko SHEBA v Izraelu.

"Vsi sodelujoči v programu se zavedamo skrbi in stisk, s katerimi se srečujejo otroci in mladostniki, ki potrebujejo operacijo na srcu, kakor tudi njihovi starši. Breme jim poskušamo olajšati z natančno razlago otrokovega stanja in dobrobiti, ki si jo obetamo od predlaganega operativnega zdravljenja. Pojasnimo jim ves potek zdravljenja, od sprejema, do odpusta. Vzamemo si čas, ki ga potrebujejo, odgovorimo na vsa vprašanja in poskusimo ustvariti zaupanje, ki je predpogoj da k izvedbi operativnega zdravljenja sploh pristopimo. Kljub izrazito težkemu obdobju, ki ga preživljamo tako starši, kot zaposleni v programu, so naše izkušnje v veliki večini primerov pozitivne, stopnja soglasja in zaupanja pa visoka. Iskreno verjamemo, da to prepričanje delijo tudi starši otrok, ki so bili v preteklem letu operirani v naši bolnišnici. Brez vzpostavljenega medsebojnega zaupanja izvedba operativnega zdravljenja, ponavljamo, ni mogoča," so v sporočilu za javnost napisali na UKC Ljubljana. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • OF 21:52 28.avgust 2015.

    Če mene zaj***** mi je vseeno, ampak otroka, za to pa ni opravičila.

  • mph 17:07 28.avgust 2015.

    Opa, Kloko bo novi vodja ... se počasi že svita, zakaj je komisija ugotovila tako slabo stanje, da naredi mesto novemu šerifu.