Slovenija
30 ogledov

Kako do stanovanj

Ključi in denar Boštjan Tacol
Kolektivna last. Država bi lahko ljudem sofinancirala gradnjo neprofitnih hiš, ki bi bile v lasti vseh stanovalcev. Švicarski model. V kooperativah bi si ljudje s pomočjo države zagotovili parcelo, kredit in gradnjo stanovanja, v katerem bi živeli.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP) računajo, da bo do konca leta sprejet nacionalni stanovanjski program (NSP), ki bo področje urejal do leta 2021. Nevladniki se zavzemajo, da bi bilo v njem rešeno tudi vprašanje trajnega zagotavljanja kakovostnih stanovanj po vzoru švicarskih stanovanjskih kooperativ. Ministrstvo je to idejo za zdaj vključilo v osnutek strukture programa.

Stanovanja za revnejše

"Posamezniki se v stanovanjsko kooperativo združijo zato, da si zagotovijo neprofitno stanovanje. Pridobijo gradbeno parcelo in kredit ter zgradijo stavbo, v kateri nato živijo," razlaga Blaž Habjan iz Zavoda Tovarna.

V Sloveniji jih lahko v obliki zadrug ustanovijo najmanj trije člani. Ti so lahko tudi bogati, a Habjana zanima oblikovanje zakonodaje, ki bi omogočala ustanavljanje participativnih kooperativ; te bi sestavljali ljudje, ki si lastnega stanovanja zaradi socialne šibkosti sicer ne bi mogli privoščiti. "Gradnja skupne večstanovanjske hiše je preprosto cenejša, kot če vsak posameznik gradi lastno hišo," je prepričan Habjan.

Potrebovali bi državo

Ker gre za neprofitna stanovanja, se Habjan zavzema, da bi k temu pristopila tudi država. "Lahko bi zagotovila parcele ali dala jamstvo za hipotekarne kredite. Lahko bi ponudila tudi stanovanjske subvencije," še razlaga Habjan.

Ključne prednosti kolektivne gradnje vidi v tem, da bi ljudje lahko dobili neprofitno stanovanje na želeni lokaciji. "Zdaj pa ima stanovanjski sklad v lasti prazna stanovanja v krajih, kjer nihče noče živeti," pojasnjuje.

Kako živijo v kooperativah

Participativne kooperative stanovalce izbirajo same. Velik poudarek dajejo družabnemu življenju, zato imajo skupni prostor. Skupaj tudi vzdržujejo objekt. Ker so njegovi lastniki vsi, posameznih deležev ljudje, ki bi se želeli izseliti, ne morejo prodati na trgu. Tako stanovalci preprečujejo špekulacije in zagotavljajo ohranitev neprofitne narave stanovanj. Lahko pa delež tistih, ki se želijo izseliti, odkupijo vsi preostali oziroma kooperativa, ki ga nato proda novim članom.

Ministrstvo išče rešitve

Na MzIP pravijo, da je med cilji NSP tudi izboljšanje dostopnosti do stanovanj. "Med predvidenimi ukrepi bodo tudi takšni, ki bodo omogočali različne institucionalne, finančne in organizacijske oblike, s katerimi bi zagotovili zadostno število primernih stanovanj na primernih lokacijah," še pravijo. Dodajajo, da bodo rešitve po potrebi podprli tudi s finančnimi viri.

Komentar avtorice na članek si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.