Zdravje > Prehrana
305 ogledov

Kako izbrati pravo?

Melona Shutterstock
Melona velja za zdravo osvežitev.

Posladkajte z melono, ki je polna kalcija, magnezija, fosforja, kalija in železa. Ker vsebuje veliko folne kisline, je priporočljiva osvežitev tudi za nosečnice in doječe matere. Melona vsebuje tudi vitamina A in C. 

Primerna za dieto

Je zelo hranljiva, a kljub temu nizkokalorična. Sestavljena je iz okoli 90 odstotkov vode, sto gramov melone pa vsebuje le 25 kalorij. Prav zaradi tega jo nekateri označujejo za živilo, s katerim dopolnite dietni jedilnik, zelo priljubljena pa je tudi prečiščevalna melonina dieta z lubenico.

Kljub temu ne gre pozabiti, da melona kljub nizki vsebnosti kalorij vsebuje veliko sadnih sladkorjev in ima visok glikemični indeks. Zato je najbolje, če je ob dieti ne kombiniramo z mastnimi živili, in se izogibamo njenemu uživanju v popoldanskih in večernih urah.

Kako izbrati pravo?

Če ne veste, katero melono izbrati, jo pred nakupom povohajte. Zrela melona bo dišala prav omamno. Nezrela pa bo brez posebnega vonja. Če pa je sladek vonj že preveč močan, če morda kar zareže v nos, to pomeni, da je melona že preveč zrela. Pri nakupu bodite pozorni tudi na pecelj – če je zelo trd ali neenakomerno obarvan, lahko sklepate, da sadež še ni dovolj zrel, saj je pecelj zrele melone mehak.

Doma lahko melono za nekaj dni shranite pri sobni temperaturi, a stran od drugega sadja. Narezano je najbolje pojesti čim prej, v hladilniku pa jo lahko shranite dan ali dva.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.