Svet
37 ogledov

Kako je IS postala najbolj bogata in nevarna teroristična skupina

Islamska država Profimedias
Tajni dokument Islamske države, do katerega se je uspel dokopati britanski Guardian, nakazuje, na kakšen način namerava teroristična skupina zgraditi lastno državo na območju Iraka in Sirije.

Dokument vsebuje natančni plan vzpostavitve države z lastno vlado, bančnim in gospodarskim sistemom, ki naj bi bil samozadosten. Dokument tudi pojasnjuje, kako je Islamska država postala najbolj bogata in najbolj nevarna teroristična skupina, predvsem pa prikazuje veliko bolj kompleksno sliko o organizaciji, kot velja predstava v javnosti.

Na 24-tih straneh dokument s skupnim naslovom Principi administracije Islamske države prinaša tudi model za vzpostavitev meddržavnih odnosov in zunanje politike, podrobnosti propagandne politike in centraliziran nadzor nad nafto, plinom in ostalimi vitalnimi deli gospodarstva.

Kot piše Guardian, dokument dokazuje, da je v zadnjih mesecih Islamska država postala skupina, ki se, poleg na širjenje brutalnega nasilja po vsem svetu, osredotoča tudi na vzpostavitev lastnega zdravstvenega, izobraževalnega in komunikacijskega sistema. Teroristična skupina torej v resnici premišljeno gradi lastno državo.

Ne gre le za psihopatske morilce

Dokument, ki so ga spisali že v lanskem letu, nedolgo zatem, ko je Abu Bakr al-Baghdadi proglasil kalifat, avtor zapisa pa je Abu Abdulah, po poreklu iz Egipta. V zapisu je orisal, kako je potrebno organizirati posamezne sektorje vlade, ki bi imela svoj dela za izobraževanje, naravne dobrine, industrijo, zunanje odnose, odnose z javnostmi in vojaška usposabljanja.

Zapis prinaša tudi način, na kakršen bi morala delovati vojska Islamske države, pri čemer je izpostavljeno, da je potrebno zgraditi ločene kampe za usposabljanje za regularno vojsko in veterane ter še, da se morajo v vojno na območju Sirije in Iraka vključevati tudi otroci. Vsi bi morali enkrat letno na vojaško usposabljanje, da bi se seznanili z najnovejšimi vojaškimi tehnikami in orožjem. Posebno pozornost naj bi vojska znotraj Islamske države namenjala tudi tehnološkemu razvoju potencialnih sovražnikov in kako bi lahko to borci IS izkoristili v svoj prid.

Otroke je treba trenurati, da nosijo lahko orožje, naprednejše posameznike pa je potrebno izločiti za posebne naloge,” piše v dokumentu, ki ga je za Guardian pridobil akademski znanstvenik, ki že nekaj let pridobiva informacije in dokumente terorističnih skupin na območju Bližnjega vzhoda Aymenn al-Tamim. Pridobil naj bi ga od enega izmed gospodarstvenikov, ki delujejo znotraj Islamske države in katerega identiteta zaradi očitnih varnostnih razlogov seveda ni razkrita.

Podcenjevanje ni na mestu

Na podlagi dokumenta in ostalih informacij, ki jih leta pridobiva, je za Guardian poudaril, da je glavni cilj Islamske države vsekakor vzpostavitev lastne države, katere vladavina bi temeljila na fundamentalistični ideologiji.

Upokojeni ameriški general Stanley McChrystal, ki je med letoma 2006 in 2008 vodil eno izmed enot, ki je uničila ISI, predhodnico Islamske države, potem pa odstopil s položaja zaradi odkritih kritik Obamine administracije, je poudaril, da gre za fascinantno čtivo, ki bi ga morali prebrati vsi zahodni politiki.

"Če bomo Islamsko državo še naprej sprejemali skozi stereotip bande psihotičnih morilcev, tvegamo usodno podcenjevanje. Dokument ni daleč od del Mao Ze Tunga ali Viet-Mina v Indokini ali drugih podobnih gibanj, pri katerih se je za nekaterimi medijsko odmevnimi akcijami skrivala cela ledena gora dobro organizirane organizacije," poudarja ameriški general.

Komentarjev 1
  • dimnikar 09:27 08.december 2015.

    Točno tako, pretvarjanje, da gre za neko mini skupino trčenih ekstremistov, je milo rečeno slaboumno. Prav tako to niso neki lunatiki, ki imajo vero zgolj za izgovor, ampak imajo jasno zastavljen cilj izpolnitve prerokb o koncu sveta (to so njihove ...prikaži več izjave, mimogrede), ki vključuje boj Islama proti desetinam zunanjih sovražnikov.