Zdravje > Aktualno
38 ogledov

Kako kidati, da ne bo bolelo

sneg Anže Petkovšek
Kidanje je nujno opravilo, čiščenje površin v okolici od posameznikov zahteva tudi zakon. Lahko je tudi zabavno in krepi medsosedske odnose, nemalokrat pa ima tudi slabe posledice. Poglejte, kako se jim izogniti.


Kidanje ni brez pasti, saj lahko, če ga izvajamo neogreti in nepravilno, pripelje tudi do poškodb, posebej, ko je sneg moker in težak.  Najbolj je na udaru hrbtenica oziroma celoten predel hrbta. Kot pravi osebni trener fitnesa Tomaž Kucler, sta najbolj nevarna dvig snega in obrat, s katerim se sneg odvrže z lopate. 

Lahko je tudi nevarno

Glede na to, da večina ljudi kida klasično, z upognjeno hbtenico in z leve proti desni ali obratno, v večini primerov prihaja hkrati do fleksije in rotacije hrbtenice, kar je nevarna kombinacija. 

Pravilno kidate, ko se v hrbtu ne prepogibate. Telo spustite nižje tako, da boke porinete nazaj, hrbet pa ostane raven. Sneg odvržite tako, da rotirate s celim telesom, ne le z zgornjim delom trupa. 

Upoštevajte še naslednje nasvete:

  • Pred kidanjem se nujno ogrejte.
  • Roke zavarujte z rokavicami.
  • Odstranite vse prstane.
  • Oblecite tropla in funkcionalna oblačila so nujna.





Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:10 05.januar 2016.

    To bi mogu vidt da bi se lažji predstavljal.

  • abfall 07:16 05.januar 2016.

    "Ženske s povprečno postavo pri kidanju snega v eni uri potrošijo okoli 400 kalorij, moški pa 600."400 in 600 kalorij ni veliko. Verjetno so mišljene kilo kalorije (kcal). Fizika.