Magazin > Odnosi in prosti čas
355 ogledov

Kako lahko pomagam?

V prvem letu naj bi se dojenček igral predvsem na tleh, svoje gibalne spretnosti Žurnal24 main
Mamo devetmesečne deklice zanima, kako lahko otroku pomaga, ko mu rastejo zobki.

Moja hčerka je stara devet mesecev in ji rastejo zobki. Zaradi tega dobi tudi vročino. Kaj predlagate, kako lahko ukrepam, da ji olajšam težave in pri koliko stopinjah Celzija ukrepam ter kako - s kopeljo ali raje s svečkami? Zaradi tega sem jo nazadnje peljala k zdravniku, pa sem se ves čas bala, da bo tam staknila še kakšno dodatno okužbo, ker je toliko bolnih otrok.

Odgovarja: Nina Majoranc, dr.med.

Spoštovana gospa Manca,
v času izraščanja zobkov se pogosto pojavijo bolečine v dlesnih. Dojenčki so bolj nemirni, se bolj slinijo in se tudi ponoči zbujajo pogosteje kot običajno. Pomagate jim lahko z masiranjem dlesni, kajti ko zob predre dlesen, je tudi težav konec. Najlaže to dosežemo tako, da otroku omogočimo grizenje raznih pripomočkov za žvečenje ali pa kar vaš prst, ko ga pestujete. Dlesen lahko namažete tudi z gelom za lajšanje bolečin, ki jih prodajajo v lekarnah. Vsebuje hialuronsko kislino, ki je naravna sestavina našega telesa in pospešuje celjenje, zmanjšuje vnetje, krepi sluznice ter na ta način pomaga tudi pri bolečem izraščanju zobkov. Deluje krajši čas, približno dve uri, treba pa ga je dobro vmasirati v dlesen, sicer ga slina hitro odplakne.V obdobju izraščanja zobkov se lahko pojavi vročina. Ponavadi je vzrok kakšna manjša okužba, ki niti ne privede do drugih znakov bolezni, saj izraščanje zobkov sovpada z oralno fazo v razvoju otroka, ko otrok uporablja usta za raziskovanje sveta. Ob povišanju temperature vsi procesi v telesu potekajo hitreje in takrat tudi izrase kakšen zob, kar je torej posledica in ne vzrok. Pri izraščanju zobkov vročina ponavadi ni visoka, priporočamo pa svečke Paracetamola le če je enaka ali višja od 38.5 stopinj Celzija. Izjemoma jih lahko uporabite že prej z namenom protibolečinskega učinka. Ohlajanje telesa pri bolečinah ne bo pomagalo.Otrok z vročino potrebuje tudi več tekočine, da se njegovo telo ne izsuši.. Napitke naj si otrok izbere sam, najbolj pa mu bodo prijali tisti na sobni temperaturi (zeliščni čaj ali razredčen sadni sok ali navadna voda).Izraščanje zobkov prinaša sicer nekaj nevšečnosti, vendar večina otrok t.i. zobenje prestane brez posebnih ukrepov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.