Slovenija
5402 ogledov

Kako oddati davčni obračun za normirance

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Normiranci lahko davčni obračun oddate sami. Potrebujete le tri podatke, v manj kot uri pa lahko privarčujete več kot sto evrov.

Podjetnikom, ki se odločijo za plačevanje dohodnine na osnovi normiranih stroškov, ni treba oddajati letnega poročila, manj kot ostali podjetniki imajo preglavic tudi z birokracijo. Morajo pa do konca marca oddati letni davčni obračun.

Računovodski servisi bodo za to storitev zaračunali okoli sto evrov, a ker gre za dokaj enostaven postopek, ga lahko podjetniki izpolnijo tudi sami. Spodaj preberite napotke, kako to storiti.

Najprej namestite programsko opremo

Da oddate davčni obračun boste potrebovali računalnik z internetno povezavo. Namestiti morate program Silvester Fineus, ki ga najdete na tej povezavi.

Po zagonu programa v zavihku "Zavezanci" izberite možnost "Urejanje zavezancev" in nato "Nov zavezanec", če obračun oddajate prvič. Sicer kliknite na gumb poišči zavezanca. 

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Obrazec, ki vam ga ponudi aplikacija, od vas zahteva osebne podatke in podatke o vašem poslovnem subjektu (matična številka, datum registracije, standardno klasifikacijo dejavnosti). Če jih nimate, jih lahko poiščete na spletni strani Ajpesa, iskalno geslo vpišete na prvi strani, a se boste morali za prikaz rezultatov registrirati (registracija je brezplačna, potrebno je vnesti elektronski naslov). 

Ko okno za urejanje osebnih podatkov zaprete, v orodni vrstici izberite zavihek "Obračun" in nato "Nov obrazec".

Ko vtipkate vašo davčno številko in kliknete Poišči zavezanca, naložite dokument, ki je predizpolnjen s podatki vnesenimi v prejšnjem koraku.

Povsem na vrhu v meniju izberite, da gre za "Original", razen če dacarjem ne želite poslati popravka dokumenta. V rubriki "Način ugotavljanja davčne osnove" pa izberite možnost "N – normirani: na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov".

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ker ste normiranec, pri sistemu vodenja poslovnih knjig izberite možnost "Evidence"vrstico pod tem pa pri vrsti obveznega socialnega zavarovanja naredite kljukico pri "iz naslova opravljanja dejavnosti".

Zaplet bo najhitreje rešil klic na Furs

V pripadajoči okvirček vpišite vsoto mesečnih zneskov, ki ste jih plačali za socialno zavarovanje (zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter ostalo). Pozor, če imate kakšno olajšavo, štejejo obračunani in ne plačani prispevki. Najbolj zanesljivo bo, če greste preveriti vseh 12 obrazcev za obračun socialnih prispevkov, ki ste jih lani oddali dacarjem, ali še bolje, pokličite svojega davčnega svetovalca, ki vam bo povedal znesek, ki ga morate vpisati. 

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na tem obrazcu morate kljukico narediti le še pri vrstici "Redni obračun" v rubriki IV. Podatki o vrsti obračuna.

Vse ostale rubrike naj ostanejo neizpolnjene.

Izpolniti je treba še obrazec za izračun dohodnine

Morate pa izpolniti še prilogo 1.VI.-IzračunN (najdete jo v meniju na levi strani zaslona na tretjem mestu od zgoraj navzdol).

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Odpre se vam obrazec za izračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti za normirance, v katerega morate vnesti seštevek vseh izdanih računov v preteklem letu in podatek, koliko akontacije dohodnine ste plačali v lanskem letu. 

V rubriko 1 Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih vpišete vse prihodke, ki ste jih ustvarili v lanskem letu.

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Kam je treba vpisati, koliko dohodnine ste plačali v lanskem letu, je ob vseh okencih in rubrikah kar malce težko najti. Najdete jo pod rubriko 25, ki se imenuje "Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti". Sešteti morate mesečne zneske nakazil, ki ste ji dacarjem nakazovali 10. v mesecu.

Praviloma mesečni znesek akontacije, ki ste jo plačevali, pomnožite z 12 (četrtletni pa s štiri). Če ste normiranec že dlje časa, lahko znesek akontacije preverite v lanskem davčnem obračunu – najdete ga v rubriki 29.

Če bi se kljub temu radi prepričali, da je znesek pravilen, pokličite vašega davčnega referenta na Fursu, ki vam bo gotovo pomagal.  

Ste lani plačali preveč ali premalo?

V polju 27 je zapisan znesek, če ste lani plačali preveč dohodnine. V primeru, da ste jo plačali premalo, pa je znesek zapisan v rubriki 26. Ta znesek morate dacarjem plačati v 30 dneh od dneva oddaje davčnega obračuna.

Mesečna akontacija, ki jo boste morali plačevati letos, se vam bo izpisala v rubriki 30. Če ste za mesec januar oziroma februar akontacijo že plačali, preveč oziroma premalo plačan znesek upoštevajte pri plačilu naslednji mesec.

Le še klik na "Oddaj vlogo"

Po zaključenem vnosu podatke za dostavo dacarjem pripravite tako, da v orodni vrstici kliknete na zavihek obračun in nato Prenos podatkov na Furs.

Program Silvester Fineus vzpostavi povezavo z eDavki, dokument digitalno podpišete in kliknete na gumb "Oddaj vlogo".

Silvester Fineus napaka | Avtor: zu zu
Če se vam ob poskusu oddaje obračuna pojavi zgornje opozorilo, pomeni, da ste podatke pripravili v stari različici programa. Novo najdete tukaj

Če kljub ponovni namestitvi programa Silvester Fineus obračuna ni mogoče oddati, v mapi Silvester.Fineus, ki jo praviloma najdete med Dokumenti, v mapah Archive, Migration, Draft, Sent in Export pobrišite vse .xml dokumente. Nato ponovno naložite program.

 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.