Ambient
600 ogledov

Kako shladiti stanovanje brez klime

Hlajenje stanovanja Žurnal24 main
Vremenoslovci ta teden napovedujejo rekordne temperature, poletja pa še zdaleč ni konec. Zunaj je peklensko vroče, notri pa nič bolje. Toda tudi brez klime se da dom vzdrževati hladen in zračen. Preverite deset nasvetov, kako.

Zagrnite žaluzije

 

Zagrnjene žaluzije znižajo temperaturo vašega doma kar za 30 odstotkov. Večina toplote namreč pride skozi vaša okna, zagrnjene žaluzije pa preprečujejo, da bi vaš dom postal miniaturni rastlinjak, kar je pogosto predvsem pri oknih, obrnjenih na jug in zahod. Tudi zavese in notranja senčila bodo koristni, vendar manj, kot zunanja senčila. Dobrodošlo bo tudi zunanje rastlinje: predvsem gosta drevesa in ovijalke.

 

Odprite okna, ampak le ponoči

 

Ponoči, ko se zunanje temperature malenkost spustijo, v stanovanje spustimo svež zrak s prepihom. Odprta okna niso dovolj? Ustvarite intenziven umeten prepih z dvema ventilatorjema: enim, ki bo hladen zrak v prostor dovajal in drugim, ki bo topel zrak iz prostora odvajal.

Proti mrčesu na okna namestite drobno mrežo (ali pa okna zagrnite z zaveso), na okenske police pa postavite eterična olja v kombinaciji s citrusi, ki delujejo kot naravni repelenti.

 

Led in ventilator

 

Domačo klimo lahko ustvarite s preprostim trikom: zamrznite plastenko vode in jo podnevi postavite pred delujoč ventilator. Verjemite: ni boljšega.

 

Zamenjajte rjuhe

 

Flanelaste rjuhe in debele odeje so odlični izolatorji, vseeno pa je bombaž pametnejša izbira za ta letni čas, saj  ostane hladnejši in diha. Če lahko, investirajte v ležišča, odeje in vzglavnike iz naravnih materialov, kot so kokosova vlakna, ki bolje dihajo.

Za sladko spanje si ustvarite obrnjeni termofor: plastenko z vodo zamrznite in jo pred spanjem vtaknite v rjuhe. Mmmm. Preverjeno deluje tudi vlaženje rjuh, saj bodo le-te posrkale toploto iz vašega telesa in jo oddale v prostor.

 

Pravilno nastavite stropni ventilator

 

Stropni ventilatorji imajo dve smeri vrtenja: vrtenje v nasprotni smeri urinega kazalca bo ustvarilo prijeten pretok zraka, ki bo iz vašega telesa odvedel toploto in ustvaril občutek hladu.

 

Osredotočite se na temperaturo vašega telesa in ne vašega doma

 

Stoletja smo preživeli brez klime, pa bomo še to poletje. Pijte veliko hladnih tekočin, na vrat in zapestja si pritisnite hladne obkladke ali preprosto stopite pod hladen tuš. Primerno se oblecite in spremenite dieto (presedlajte na sladoled, obilico sadja, meto (odlična v limonadi!) in – verjeli ali ne – močno začinjeno hrano, ki spodbuja potenje, ki je naravni regulator telesne temperature).

Če vse to odpove, pa se uležite čim nižje – topel zrak se namreč dviga pod strop, zato boste na tleh občutili olajšanje.

 

Znebite se vseh generatorjev toplote v stanovanju

 

Zamenjajte žarnice! Zdaj je pravi trenutek, da presedlate na LED ali fluorescentne sijalke, saj navadne žarnice kar 90% energije, ki jo za delovanje porabijo, pretvorijo v toploto. Prav tako ne vžigajte pečice (ste nori?), ugasnite pa tudi vse nedelujoče naprave v stanovanju, ki se pregrevajo (seveda, tudi računalnik! In televizijo!). Pralni, sušilni in pomivalni stroj zaženite zvečer, kuhajte pa, ko se malo shladi.

 

Imate klet? Odlično!

Kletni prostori so namreč najhladnejši, zato odprite vrata v klet in pustite, da hladen zrak vstopi v bivalni del hiše.

 

Omogočite izhod toplega zraka iz podstrešja

 

Kot smo že omenili, se topel zrak dviga, zato je na podstrešju peklensko vroče. Preprost odvod zraka skozi rešetke ali vgrajen ventilator bo preprečil zadrževanje toplote pod streho in ustvaril vzgon, zaradi katerega bo hladen zrak vstopal v hišo skozi druge odprtine in ustvarjal droben vetrič.

 

Izberite celostno rešitev problema

 

Če želite naslednje poletje preživeti brez skrbi glede vročine v vašem stanovanju, vam svetujemo, da se še letos posvetite celostni prenovi doma: izolirajte zunanje stene, zamenjajte okna za takšna z manjšim faktorjem toplotne prehodnosti, namestite zunanja senčila. Zasadite drevo na vrt, ali pa pred južna okna postavite pergolo z sezonsko ovijalko. Če je možno, zamenjajte temne strešnike s svetlimi. Če pa vse odpove ... Prenosne klime lahko dandanes kupite prav povsod.

Fotografije via Pixabay, naslovna fotografija CipherN via Flickr

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.