Magazin > Lepota & telo
1429 ogledov

Kako otroku znižati vročino

otrok vročina bolezen Shutterstock
Povišana telesna temperatura (vročina) je običajno eden od bolezenskih znakov. Preverite, kdaj in na kakšen način jo je treba pri otroku znižati.

Povišana temperatura pri otrocih je, tako kot pri odraslih, ponavadi odraz, da se telo spopada z boleznijo.

Vročina ni povsod enaka

Ker se telesno temperaturo lahko meri na več mestih telesa, ni nujno, da bo na vseh mestih meritev dala enake rezultate. Pri otrocih govorimo o povišani temperaturi, ko pod pazduho izmerimo 37,2 stopinje, v ustih 37,5 stopinje, v zadnjiku in ušesih pa nad 38 stopinjami.

Kdaj se lotiti merjenja

Ker je temperatura telesa odvisna tudi od zunanjih dejavnikov, se je treba merjenja lotiti po hranjenju otroka ter nekaj minut potem, ko je otrok vstal iz postelje ali ste mu slekli topla oblačila.

Več načinov, kako se lotiti nižanja vročine brez zdravil

Temperaturo začnemo nižati, če je presegla 38,5°C.

  • Najboljši način je topla kopel, ki ji postopoma dodajate hladno vodo. Pričnite pri kopeli, ki ima 39 stopinj, nato pa jo v nekaj minutah ohladite na 32 stopinj. Če bo otroku temperatura vode neprijetna, jo lahko za kakšno stopinjo povišate.
  • Na čelo, zapestje ali dlani položite mokro in hladno krpo, otrok pa naj se uleže in počiva.
  • Prižgite ventilator ali drugo napravo, ki bo hladila prostor, vendar pri tem pazite, da se otrok ne prehladi.
  • Otrok, ki ga dlje časa „kuha“, je izgubil veliko tekočine. Dajte mu piti zadostne količine vode, zeliščnega čaja ali razredčenega soka, da bo nadomestil tekočino, ki jo je izgubil.
  • Tudi hrana bo pomagala pri zbijanju vročine. Hladna hrana, kot na primer jogurt ali sladoled, bo pomagala, vendar spet previdno, da se otrok dodatno ne prehladi.
  • Otroku slecite odvečna oblačila. Oblečen naj bo v eno plast oblačila, ta pa naj bo iz bombaža. Če otrok leži, ga pokrijte s tenko odejo.
  • Če ste v zaprtem prostoru, ga prezračite in shladite. Če ste na prostem, pa se zatecite v senco.

Če vročina še vedno ne pojenja...

V primeru, da zgoraj navedene metode ne bodo pomagale, lahko vzamete zdravilo za zniževanje telesne temperature, ki ga je predpisal pediater. Če vročina še vedno ne bo minila ali če se pojavijo še drugi znaki bolezni, potem je treba takoj k pediatru ali zdravniku.

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:04 29.januar 2017.

    Dragi moji, lahko bi se naučili kdaj vročina raste in kdaj pada. Pa tudi zakaj je pomembna za naš obstoj.Dragi starši: ko ima otrok mrzlične noge in roke, to pomeni, da ga morate ogrevati, sicer lahko otrok pade ...prikaži več v šok ali nastanejo vročiski krči, ker se telo prehitro hoče segreti, takrat pa se sproži obrambni mehanizem, da se zaščitijo možgani.Ko ima otrok vroče roke in noge, dajte mu topel jabolčni kis na meča, ali stopala (s krpo ali nogavicami). Otroci lahko imajo popolnoma normalno 40 ali pa zelo redko tudi 41 vročine. Še včasih so nam dejali, da imajo otroci tolerance do 42 temperature. Ta pa je zelo pomembna, da lahko imunski sistem opravi svoje delo. Zato jo imamo, to je pač evolucijska prednost in res ne vem zakaj bi jo zatirali - vročina je naša prijateljica. Otrok z visoko temperaturo mora počivat in se ne sme nahladit sicer lahko faše pljučnico. Mora veliko pit, predvsem čaj za podporo ledvicam, da čim hitreje sčistijo "napadalce" iz telesa.