Vizita za živali > Novice
764 ogledov

Kako pametni so psi v resnici

Nemški ovčar Profimedias
Ste vedeli, da znajo tudi računati?

Psi zanjo šteti, lahko razumejo več kot 150 besed in znajo zavestno zavajati druge pse ali ljudi, da dobijo priboljšek, pravi psiholog in eden izmed vodilnih raziskovalcev pasjega vedenja Stanley Coren z Univerze Britanska Kolumbija.

"Vsi želimo dobiti vpogled v to, kako naši kosmati tovariši razmišljajo, in želimo razumeti trapasto, domiselno in na videz iracionalno vedenje Lassija ali Roverja. Njihovi osupljivi prebliski briljantnosti in kreativnosti so opomniki, da niso Ensteini, ampak so kljub temu veliko bilžje ljudem, kot smo mislili," je po poročanju portala Science Daily dejal Coren.

Kot mali otroci

Na podlagi več raziskav, ki so preučevale njihovo vedenje, je Coren dejal, da so njihove mentalne sposobnosti na ravni otrok, starih od dveh do dveh let in pol.

Podatki o poslušnosti 208 psov iz ZDA in Kanade so pokazale razlike v poslušnosti in inteligenci med pasmami. Po Corenovih besedah so najpametnejši borderski ovčarji, pudlji in nemški ovčarji, ki jim sledijo zlati prinašalci, dobermani in šetlandski ovčarji.

Kar se tiče jezika, se lahko po Corenovih besedah pes v povprečju nauči okoli 165 besed, vključno z različnimi znamenji, najpametnejši pa celo 250. Psi pa naj bi po mnenju strokovnjaka znali šteti tudi do pet in imeli osnovno aritmetično razumevanje, s pomočjo katerega bodo lahko opazili napake v preprostih izračunih kot na primer 1 + 1 = 1 ali 1 + 1 = 3.

Komentarjev 1
  • crniovcar 06:47 27.februar 2017.

    Če bi ljudje vedeli koliko je pes pametenbi vse pse pobili ---taki hinavci smo.