Zdravje > Življenjski stil
587 ogledov

Kako pravilno izbrati kolo za otroka

Kolo Profimedias
Kakšna je pravilna velikost kolesa, kakšen sedež naj izberem, pomembne so tudi pnevmatike ...

Strokovnjaki Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Centra za zdravje  in razvoj Murska Sobota so v sklopu projekta "Evroregija – Zdrava regija" v brošuri "Aktivna mobilnost od dojenčka do šolarja" zbrali tudi podrobna navodila, kako izbrati kolo za našega otroka. 

Le tako bo namreč pot s kolesom varna in zabavna. Kolo izbirajte skupaj s svojim otrokom, pred nakupom naj se z njim zapelje tudi po trgovini. “Pomembno je tudi, da je novo kolo vašemu otroku všeč. Zaradi same simpatije do kolesa se otrok s kolesom vozi še rajši,” so prepričani.

Kakšno velikost izbrati

“V primeru, da je kolo preveliko oziroma premajhno, ga otrok težje in z negotovostjo uporablja, prav tako pa ga ne more učinkovito poganjati,” opozarjajo. Pri prvih poskusih naj bo zato sedež nekoliko nižje. Tako bo vzpon in sestop iz kolesa nekoliko lažji in ne bo povzročal težav.

“Otrok naj položi komolce na konec sedeža, podlahti pa naj drži v smeri vodoravno naprej. Krmilo bi se sedaj morala nahajati pri prstnih konicah. Če je sedež primerno nastavljen, se mora otrok s petami dotakniti pedalov, s prsti pa mora doseči tla, medtem ko ima iztegnjene noge,” opisujejo.

Zaradi hitre rasti otroka je potrebno položaj krmila in sedeža redno preverjati.

Otrok na kolesu. | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Krmilo, ročaji, pnevmatike

Pri ročajih moramo biti po njihovih besedah pozorni, da so zavarovani proti drsljivosti, konice krmila pa naj bodo odebeljene.

Pnevmatike z gladko površino se med zaviranjem in zavijanjem obnesejo bolje kot pnevmatike z grobim profilom. Iz tega razloga so primerne pnevmatike s profilom, ki je usmerjen na notranjo stran. “Bodite pozorni, da je v zračnicah vedno zadostna količina zraka. Optimalni zračni pritisk je naveden na pnevmatikah,” pravijo.

Menjalnik  in zavore 

V začetni fazi je primeren 3- do 7-stopenjski menjalnik, ker lahko otrok menjava prestave tudi, ko se ne pelje s kolesom. Na začetku osvajanja vožnje, se bo otrok načeloma vozil le v eni prestavi. Navajanje na menjalnik potrebuje določen čas.

Vaš otrok naj pri nakupu kolesa preizkusi zavore, pri tem pa se prepričajte, da otrok zavore doseže in da lahko z njimi brez težav upravlja. Ker je lažja za uporabo, je pri manjših otrocih priporočljiva zavora, ki se upravlja z nožnim pritiskom.

Najprimernejši sedež

Med vožnjo v mestu ali v poseljenih območjih naj otrok sedi v pokončnem in zravnanem položaju. “Iz tega razloga je priporočljiv oblazinjen in vzmeten sedež,” svetujejo.

Otrok na kolesu | Avtor: Profimedias Profimedias
Med daljšo vožnjo je udobnejši 45-stopinjski položaj telesa, se pravi položaj telesa pri katerem je otrok nagnjen nekoliko naprej. Za ta namen so primernejši ožji sedeži.

Med vožnjo v prometu pa moramo biti pozorni na ustrezno vidljivost in osvetlitev otroškega kolesa. Dinamo je v takem primeru zelo pogosto ustrezna rešitev, ker je osvetlitev vedno prisotna. Seveda pa so primerne tudi lučke, ki se pritrdijo na kolo. “Če se odločite za lučke, so najprimernejša svetlobna telesa LED, saj oddajajo zadostno količino svetlobe,” opisujejo. Svetujejo verižno zaščito in blatnik, ki ščitita oblačila pred umazanijo, zaščita pred verigo pa preprečuje tudi zapletanje hlač in vezalk v verigo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.