Magazin > Lepota & telo
87 ogledov

Kako prebroditi sezono alergij

travnik Profimedias
Začelo se je obdobje alergij. Tako jih lahko omilite ...

Cvetni prah, pršice, hišni prah, plesni in živalska dlaka so le nekateri izmed inhalacijskih alergenov. Z nekaj preventivnimi ukrepi pa lahko težave, ki jih povzročajo alergijske reakcije, omilite ali celo izničite.

Počistite omaro. Ne boste verjeli, koliko alergenov se skriva v omarah. Dobro je, da jo izpraznite vsaj enkrat na leto in dobro počistite. Omara naj ne bo prenatrpana, pustite da zrak kroži, vsaj enkrat na dan pa jo vsaj za nekaj časa odprite.

Sobne rastline. Priljubljeni fikus je eden najbolj problematičnih, medtem ko hibiskus proizvaja zelo malo cvetnega prahu. Sobne rastline naj bi zmanjšale nabiranje hišnega prahu do 20 odstotkov, res pa je, da je vlažna in topla zemlja idealno okolje za hišne pršice.

Očistite pralni stroj. Ne morete pričakovati, da bodo vaše obleke čiste, brez alergenov in bakterij, če nikoli ne očistite pralnega stroja. Enako velja tudi za pomivalni stroj.

Znebite se hišnega tekstila. Preproge, zavese, okrasne blazine, vse to so pravi lovilci prahu, cvetnega prahu in pršic. Če ste alergik, imejte v stanovanju čim manj tekstila ali pa ga na šestdesetih stopinjah operite vsaj enkrat na mesec. Posteljnino prekuhajte, vzglavnike in vzmetnice pa lahko zaščitite tudi z antialergenimi preoblekami.

Izogibajte se športnim aktivnostim na prostem in se v sezoni cvetnega prahu raje znojite v notranjih prostorih. Medtem ko bodo na tiste, ki jih draži hišni prah, aktivnosti na prostem vplivale blagodejno.

Zvečer si umijte lase in zamenjajte oblačila, saj alergeni radi ostanejo na laseh in vas med spanjem dodatno dražijo.

Izogibajte se stresu, saj ta izzove še večje alergijske reakcije.

Nos naj bo vedno prehoden, saj vam služi kot naravni filter. Če je zamašen, dihate čez usta in alergene spustite naravnost v dihalne poti. Nos si redno čistite s fiziološko raztopino, če to ne pomaga, pa naj vam zdravnik predpiše posebno pršilo za nos.

Izogibajte se čiščenju, saj se prah in pršice ne poležejo še vsaj dve uri po sesanju. Če je možno, naj stanovanje čisti nekdo, ki nima alergije na pršice ali hišni prah.

Pazite, da stanovanje ni preveč vlažno ali preveč suho. V vlagi se namreč razmnoži plesen, suh zrak, pa suši nosno sluznico, kar še poslabša alergijske reakcije.

Alergike pogosto draži tudi živalska dlaka, zato za njih sobivanje z domačimi ljubljenčki ni priporočljivo.

Zračenje. Če vas draži cvetni prah, stanovanje zračite ponoči ali v zgodnih jutranjih urah. Zračenje stanovanja pa je še posebno pomembno za tiste, ki so občutljivi na pršice in hišni prah. V svetlih, zračnih in primerno ogrevanih prostorih, je tovrstnih alergenov namreč manj.

V skrajnem primeru si pomagajte z antihistaminiki, ki vam jih predpiše zdravnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.