Svet
11 ogledov

Kako prelisičiti banko

Dosedanji ločitveni rekord v Izraelu je bil sedem. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pod bremenom krize in kreditov so nekateri Hrvati našli način, kako prelisičiti banke, ki jim dihajo za ovratnike.

Na Hrvaškem se je povečalo število prevar na račun lažnih ločitev in plačevanja alimentov, pri katerih kratko potegnejo banke. Alimenti imajo namreč prednost pred poplačevanjem kreditov. Pari se tako odločijo za ločitev, ki pa obstaja zgolj na papirju. 

In kako to deluje? Oseba, ki ima 900 evrov plače, se s svojim "bivšim" partnerjem dogovori, da bo mesečno plačeval 640 evrov za svoje otroke. Tako mu na bančnem računu ostane le 260 evrov, kar je minimalni zajamčeni znesek, ki mu ga banka ne sme vzeti. Tako se oseba, ki je obvezana plačevati alimente, izogne poplačilu kreditov dokler so otroci v šoli ali ne dopolnijo 26 let, piše tportal.

Odvetnica Vesna Alaburić pravi, da ne gre za nov pojav. Razširjen je bil tudi v času nekdanje Jugoslavije. "Ljudje, če lahko, skušajo pridobiti finančno ali materialno korist, ne da bi tvegali kazensko odgovornost," je dejala. 

Banka je s tem ogoljufana in ima pri dokazovanju prevare zvezane roke. Nemogoče je dokazati, da gre za fiktivno ločitev. Tretja stran ne more izpodbijati sodne odločbe o ločitvi ali zaprositi za ponovitev postopka, piše Jutarnji list. Na Hrvaškem tudi ne obstaja poseben institut, ki bi omogočal preiskavo, s katero bi dokazali, da gre res za prevaro. 

Komentarjev 1
  • milek 10:32 15.september 2014.

    Dolg pa še vedno ostane, tudi obresti.