Zdravje > Življenjski stil
163 ogledov

Kako premagati spomladansko utrujenost?

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Spomladanska utrujenost, zaradi katere smo pogosto razdražljivi, depresivni, zaskrbljeni - enostavno izčrpani.

Pa tako smo se veselili pomladi. Po hladnih in temnih zimskih mesecih, ko je končno posijalo sonce, pa bi vendarle pričakovali boljše fizično in psihično počutje. Namesto tega se marsikdo spopada z utrujenostjo, padcem odpornosti ter težkim jutranjim vstajanjem zaradi nespečnosti, kar posledično pomeni slabo počutje. Govor je seveda o spomladanski utrujenosti, zaradi katere smo pogosto  razdražljivi, depresivni, zaskrbljeni - enostavno izčrpani. 

Sindrom spomladanske utrujenosti

Gre za motnjo, ki je posledica oslabljenega imunskega sistema. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je še kako pomembno razumeti, da spomladanska utrujenost ni bolezen, temveč povsem normalen fiziološki proces, s katerim se z večjo ali manjšo intenzivnostjo spopadamo skoraj vsi. 

Vendar se spomladanska utrujenost pogosteje pojavi ljudeh, ki so nasploh občutljivi na vreme. Hitre, pogoste spremembe vremena  so spomladi še posebej naporne za organizem, tudi zaradi izrazitejših  temperaturne razlik med še vedno mrzlimi jutri in včasih že zelo toplimi popoldnevi. Sicer je ta oblika utrujenosti pogostejša pri ženskah, zlasti pri mladih in zaposlenih materah.

Kako si pomagamo?

Na Nacionalnem inštututu za javno zdravje ( NIJZ) v prvi vrsti opozarjajo na hrano, ki naj bo v tem času lahka, bogata z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Zjutraj ne preskočite zajtrka, nato pa imejte še vsaj tri do štiri manjše obroke. Seveda se je treba izogibati težko prebavljivim živilom. 

Kot poudarjajo, je mogoče vzrok v pomanjkanju vitaminov skupine B, kar povzroča slabo delovanje ščitnice, ki se najpogosteje kaže v cikličnem padcu energije. Pazimo, da v prehrano vključimo živila, bogata z vitamini B; meso, ribe, jajca, oreški, žita, kvas…

Nezdrave navade, kot so kajenje, uživanje alkoholnih pijač, neredna in neuravnotežena prehrana ter vsakdanji stres, povzročijo, da je telo še bolj lačno vitaminov kot sicer, zato so strokovnjaki za prehrano danes skorajda soglasni: "Vse potrebne vitamine in minerale je težko dobiti le s prehrano, zato je priporočljivo uživanje vitaminskih in mineralnih dodatkov," opozarjajo na NIJZ. Sicer so zelo dobrodošli tudi vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10.

Še nekaj praktičnih nasvetov

  • Za boljše počutje si omislite sadni ali sadno-zelenjavni dan ali pa se vsaj potrudite zaužiti čim več presnega sadja in zelenjave;
  • lahko se lotite tudi posta, a če ne gre za kratek enodnevni ali nekajdnevni post, se prej posvetujte z zdravnikom. 
  • bodite dovolj na soncu, saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost.
  • dovolj se gibajte. Odlična sta že hoja in lahen tek, a nikar ne pretiravajte. Tudi v deževnih dneh se primerno oblecite, se odpravite vsaj na kratek sprehod in dihajte globoko. Ko čutite, da ste preobremenjeni in utrujeni, počivajte.
  • dovolite si kratek, a krepčilen popoldanski dremež. Zvečer ali ko začutite potrebo, vsaj za deset minut umirite misli in telo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.