• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Iz sobotnega Žurnala

10 komentarjev

Kako se izogniti carini

Spletni nakupi. Pošiljke, vredne do 22 evrov, so oproščene vseh dajatev.

Janez Zalaznik / Ljubljana

 

Če je pošiljka vredna več kot 150 evrov, se k osnovi za izračun carine prišteje tudi poštnina. (Foto: Anže Petkovšek)

  •  

    Najzanimivejše carine

    Povpraševanja. Pri uvozu elektronskih izdelkov fizične osebe najpogosteje zanima carinska stopnja za priključke USB (3,5 %), videokamere (12,5 %), TV sprejemnike z LCD-zasloni (14 %) in mp4-predvajalnike (13,9 %).

Če spletna naročila iz Združenih držav Amerike ali Kitajske razdelite na več naročil manjše vrednosti, se lahko izognete plačilu DDV in carine.

Za več kot 150 evrov carina

Pošiljke v vrednosti do vključno 22 evrov so oproščene plačila vseh dajatev, so nam pojasnili na carinski upravi. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo davek na dodano vrednost, medtem ko se za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, poleg davka na dodano vrednost plača carina.

Davek na dodano vrednost se obračuna po stopnji 20 odstotkov, carina pa je odvisna od vrste izdelka; za prenosne telefone in prenosne računalnike je celo ni.

Pozor: poštnina se prišteje

Za blago, ki je zavezano plačilu dajatev, se stroški poštnine vštejejo v carinsko vrednost,” opozarjajo na carinski upravi. Kadar se plačuje carina, se ta obračuna, DDV pa se plača od osnove, ki je seštevek vrednosti pošiljke, poštnine in carine.

Carinski postopek v imenu kupca praviloma izvede pošta ali predstavnik hitre pošte. Kadar cariniki podvomijo o podatkih na računu, lahko prejemnika pošiljke pozovejo, naj dostavi dodatna dokazila, na primer plačilni nalog, lahko pa se odločijo tudi za pregled. Ko je postopek končan, pošiljko običajno pošta ali hitra pošta dostavi naročniku, ki ob prevzemu plača uvozne dajatve in storitve posrednika.

Težav ni, če ne gre za ponaredek

1. Kdaj se najpogosteje zaplete carinski postopek?

Če prejemnik pošiljke nima uvoznega dovoljenja, če je to potrebno (na primer za uvoz orožja) ali če izdelka ni dovoljeno uvažati v Evropsko unijo.

2. Katere elektronske izdelke in katere izdelke nasploh na carini zavrnete?

Če carinski organ v postopku carinjenja ugotovi, da gre za ponaredek, se izdelek odvzame. Drugih omejitev za uvoz pri fizični osebi za elektronske izdelke ni.

3. Kaj bi svetovali vsem, ki želijo naročiti izdelke iz Kitajske ali Združenih držav Amerike, da bodo postopki čim hitrejši?

Pri dobaviteljih iz tretje države naj se pozanimajo, ali ne gre za ponaredek izdelka. Prav tako je pomembno, da imajo račun in potrdilo o plačilu pošiljke.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (10)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima