Slovenija
5944 ogledov

Kako se izračuna, koliko prispevkov mora plačevati normiranec

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Kar se dohodnine tiče se splača biti normiranec, ampak kako je s prispevki, ti morda prihodnje leto naložijo plačevanje visokih prispevkov, smo spraševali samostojne podjetnike. Kako se izračunajo, ni vedel nihče.

Za običajne samostojne podjetnike se osnova izračuna iz dobička, toda kaj je dobiček normiranca in kako se izračuna, kakšne prispevke bo plačeval v naslednjem letu? 

Razliki med prihodki in odhodki se prištejejo še prispevki

"Za potrebe določitve zavarovalne osnove se dobiček samozaposlenega zavarovanca, ki je 'normiranec', določi tako, da se znesku razlike med prihodki in normiranimi odhodki /…/  prišteje znesek obračunanih obveznih prispevkov za obvezno socialno zavarovanje za preteklo leto,“ so pojasnili na finančni upravi. 

Poglejmo konkreten primer za nekoga, ki ima 1500 evrov mesečnih prihodkov, kar na leto znese 18 tisoč evrov prihodkov. Od tega mu davkarija prizna 80 odstotkov normiranih odhodkov oziroma stroškov, tako da ostane 3600 evrov.

Če je letos plačeval minimalne prispevke (brez olajšav so 330,15 evra na mesec) jih bo v celem letu plačal 3961,80 evra. Njegov letošnji "dobiček" bo tako 7561,80 evra. 

Upošteva se le 75 odstotkov dobička

"Tako določen dobiček  se na podlagi določb ZPIZ-2 zniža za 25 odstotkov (drugi odstavek 145. člena ZPIZ-2),“ pojasnjujejo na finančni upravi. 

Zavarovalna osnova bo torej 5671,35 evra, kar je na mesec 472,61 evra. 

Ne glede na izračun, najnižja osnova je 831,74 evra

Kljub temu bo moral samostojni podjetnik prispevke plačevati od višje osnove. Letos je najnižja osnova za plačilo prispevkov 831,74 evra (54 odstotkov povprečne plače, ki znaša 1.540,25 evra).

Po naših izračunih bi tudi normiranec s skoraj štiri tisoč evri mesečnih prihodkov v prihodnjem letu plačeval minimalne prispevke. 

Vodič po davkih za samostojne podjetnike

Finančna uprava je pred časom pripravila vodič po davkih za vse samostojne podjetnike, ki se jim pravilno reče fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Najdete ga na tej povezavi

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.