Slovenija
374 ogledov

Kako se je na razpis za zastonj peč prijavilo le 16 posameznikov?!

slovenija 9.2.2012, kurilnica, drva, kurjac, pec na drva, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Ekosklad je v začetku leta izdal razpis, s katerim bi socialno šibkejšim zastarele peči na trda goriva brezplačno nadomestili s sodobnimi na lesno biomaso.

Na razpis, ki velja v devetih občinah, ki so najbolj onesnažene s trdimi delci (Ljubljana, Celje, Hrastnik, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Trbovlje ali Hrastnik), se je v štirih mesecih prijavilo le 16 posameznikov. Na občinah so nam ob razpisu potrdili, da je zanimanja za razpis za brezplačno menjavo peči ogromno, a le peščica je takšnih, ki ustreza pogojnim razpisom.

Za upravičenost do 100-odstotne subvencije morajo socialno ogroženi občani prejemati denarno socialno pomoč in biti tudi lastniki ali solastniki stanovanjskih objektov. Ob tem naj dodamo, da prejemnikom trajne socialne pomoči, država na nepremičnino vpiše svoj dolg, ki si ga nato poplača po smrtni prejemnika pomoči.

Denar še za "kar nekaj časa"

Na Ekos skladu na vprašanja o razpisnih pogojih odgovarjajo, da so ti skladni z veljavnim programom porabe sredstev sklada za podnebne spremembe, ki pa ga je pripravila in potrdila vlada. Za omenjen razpis pa je namenjen en milijon evrov, ki pa bo besedah Vesne Vidič, sekretarke Eko sklada, zadostoval "za kar nekaj časa". Razpis bo odprt do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.

Država skuša z več razpisi preko Eko sklada omejiti prekomerno onesnaženje s trdimi delci PM10, za katero je v zimskem času krivo predvsem nepravilno kurjenje. Temu pritrjuje tudi dimnikar Anton Lepoša iz Trbovelj, ki nam je od objavi razpisa povedal, da je ekonomska kriza tiste, ki nimajo denarja, prisilila, da kurijo vse kar najdejo "od podbojev, pohištva do okenskih okvirjev" in prav zato tudi zastonj peči ne bo pomagale pri izboljšanju zraka, če ljudje nimajo denarja za ustrezno kurjavo.

Peči s preveč emisijami bo treba zamenjati

Za zmanjšanje količine prašnih delcev, ki povzročijo kar 12-krat več smrti kot prometne nesreče, pa letos Eko sklad razpisuje še več razpisov za zamenjavo zastarelih peči, ministrstvo za okolje pa ob tem že načrtuje izvajanje meritev emisija prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva. Če bodo vrednosti presežene, bo treba bodisi vgraditi filter bodisi zamenjati kurilno napravo.

Predpis bo predvidoma izšel do konca leta v sklopu zakonodaje, ki bo urejala novo dimnikarsko ureditev. Na ministrstvu načrtujejo, da bi se predpis začel uporabljati že s 1. januarjem 2017.

 

 

Komentarjev 17
  • maresem 14:25 13.oktober 2016.

    Država Slovenija je največji lopov svojih državljanov in to tistih na pragu revščine. Sram me je, da sem del te družbe.

  • Cash Cow 09:57 11.april 2016.

    Plinske tehnologije in njihov razvojhttp://sustainbuild.tv4engineers.tv/asset/qKgF2g4Jab8F5Ar2e

  • Tomaž Komatar 01:03 11.april 2016.

    Ni res, da drzava revezu po smrti zaradi "zastonj peci" zarubi nepremicnino.Prejemnikom socialne pomoci drzava po smrti zarubi nepremicnino!!!Ce pa zelis dobiti pec zastonj, pa moras biti prejemnik socialne pomoci. Teh prejemnikov pa je zaradi ...prikaži več novega zakona kot kaze zelo malo. Posledicno pa je tudi upravicencev za novo, zastonj pec zelo malo