Slovenija
123 ogledov

Kako se odpovedati delnicam

(Foto: Pokernews.com) Žurnal24 main
Veliko bralcev zanima, kako se odpovedati delnicam, ki jih še imajo na registrskih računih.

Kako se torej odpovedati delnicam? Delnicam se lahko odpoveste tako, da podpišete izjavo o opustitvi delnic in jo pošljete na naslov KDD, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana. 

Pozor, podpis na izjavi je potrebno overiti pri notarju ali na upravni enoti, kjer je overitev cenejša in stane tri evre. 

Na vložišču KDD brez stroškov

Kdor bo izjavo na KDD prinesel osebno v vložišče KDD, mu izjave ni potrebno overiti. Vložišče sicer dela le od 10. do 14. ure, ob sredah pa delajo do pol štirih. Za zdaj delovnega časa vložišča na KDD ne nameravajo podaljšati niti ne načrtujejo, da bi pisarno začasno odprli še v kakšnem slovenskem mestu, na primer v Mariboru ali Kopru. 

Ob tem velja opozoriti, da je odpoved delnicam nepreklicna in dokončna, kasneje si ne boste mogli premisliti. Predlagamo, da si preberete nekaj predlogov, kaj se da storiti z malo vrednimi delnicami. LINK

Kaj se zgodi s temi delnicami

Delnice, ki se jim delničarji odpovejo, se ne izbrišejo, ampak gredo na račun za opustitev, ki se mu popularno reče smetarski račun. S tega računa jih lahko prevzame, kdor prvi poda zahtevo, a da bi vedel, kaj je na računu, moraš naročiti izpis, ki brez DDV stane 13,48 evra. Kot smo poročali, je s smetarskega računa delnice sistematično "pobiralo" Vseslovensko združenje malih delničarjev. Doslej se je svojim delnicam odpovedalo že 341 delničarjev. 

Na ministrstvu za finance so sicer že spisali predlog zakona, po katerem bodo opuščene delnice prešle v last Kapitalske družbe, ki se bo nato preoblikovala v demografski sklad. Ni pa še jasno, kdaj bo zakon sprejet in bo začel veljati, tako da se lahko zgodi, da večina delnic, ki se jim bodo ljudje odpovedali, kljub drugačnim namenov države ne bo šla v demografski sklad, ampak na smetarski račun. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Prikaz nasprotnih dejstev: 

 

Komentarjev 4
  • Lavdan 15:12 08.oktober 2016.

    Za večino Slovencev en velik nateg, a nekaj gospode si je z njimi kupovala firme. Tisto kar je ostalo naj si vtaknejo v rit, da se od zadnje strani zadavijo.

  • dezurni 09:25 08.oktober 2016.

    Hvala za opozorilo! Popravljeno.

  • YaKo 09:11 08.oktober 2016.

    LINK ne dela.