Slovenija
871 ogledov

Kako sem priromal do psihiatra

Radijski voditelj Andrej Karoli je znan po odkritem govorjenju brez dlake na jez Žurnal24 main
Na udaru motenj duševnega zdravja se lahko znajdemo vsi, zato moramo znati krmariti v natrpanem vsakdanjiku, je ob dnevu duševnega zdravja povedal radijski voditelj Andrej Karoli.
Ljudje imamo v svojem življenju vzpone in padce. Kdaj ste opazili spremembe na področju razpoloženja in čustvovanja?

Osebno sem imel probleme predvsem z nespečnostjo, saj nikakor nisem mogel zaspati.

Kdaj in kako ste potem prepoznali simptome depresije?

Dokler ne greš k zdravniku, bolezni ne moreš prepoznati. Tako je bilo tudi z depresijo. Le kako bi lahko vedel, kaj je narobe? Zaradi težav s spanjem sem se k splošnemu zdravniku odpravil šele po treh tednih, ta pa me je potem napotil na preglede k drugim specialistom, celo k nevrologu na slikanje glave. Šele potem, ko se je na podlagi preiskav izkazalo, da je z menoj vse v redu, sem pomoč poiskal pri psihiatru.

 
 

Kako krmariti v prenatrpanem vsakdanjiku? Zavedati se je treba, da gre v en liter steklenice samo liter vode.

 
Je bilo te spremembe opaziti tudi pri delu?

Ne, pri delu nisem imel nikakršnih problemov, sicer sem bil tisti čas tudi na dopustu, tako da nisem delal.

Depresija kot razpoloženjska motnja spada med bolezni sodobnega časa, toda okolica to obliko bolezni sprejema s predsodki. Kako je okolica sprejela dejstvo, da imate depresijo?

Mene ne zanima, kaj o mojih problemih menijo drugi.

Pa družina in bližnji?

O tem ne želim razpravljati, lahko rečem, da imam srečo, saj me obkrožajo osebe, ki me razumejo in podpirajo.

 
 

Kako uspešnež lahko pade v depresijo? Tako kot si lahko uspešen podjetnik zlomi nogo.

 
Depresija je ozdravljiva bolezen, v medicini pa imajo pri zdravljenju depresije pomembno vlogo antidepresivi. Kakšna je vaša izkušnja z zdravljenjem oziroma terapijo?

Antidepresivov nisem želel jemati, zato jih kljub temu, da sem sprva dobil recept zanje, nisem jemal. V spomin na to imam še vedno spravljeni dve škatlici tablet. V veliko pomoč pri premagovanju depresije mi je bila metoda avtogenega treninga, ki se uporablja pri zmanjševanju simptomov, povezanih s stresom, kot je nespečnost, a brez samodiscipline tudi ne gre. Pomembno je, da imaš voljo in sam premagaš bolezen, pri tem pomoč psihiatra vsaj polovično prispeva k terapiji. Človek se mora sam angažirati pri premagovanju in spoprijemanju z depresijo, kajti terapevt ne more premagati bolezni namesto tebe.

Marsikoga zanima, kako lahko uspešen in priznan radijski voditelj zapade v stanje depresije?

Kako pa si lahko uspešen podjetnik zlomi nogo?

Morda še nasvet, kako naj ljudje v tako natrpanem vsakdanjiku uspešno krmarijo skozi pasti, da se ne zrušijo pod pritiski?


Najbolje, da si posameznik izdela urnik dela, kajti v en liter steklenice gre samo en liter vode, ali kot je rekel guverner banke, “ne moreš se zapufat več, kot lahko vrneš”.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.