Avto
346 ogledov

Najpogostejša napaka izkušenih voznikov

Dan za varen avto v Celju Saša Despot
Kaj je največja napaka voznikov, ki posledično lahko vpliva na številne situacije v prometu? Nastavitev sedeža!

Le malo voznikov in voznic za volanom sedi pravilno, večina si naklon naslonjala in oddaljenost od volana raje nastavlja po vzorcu domače sobe, udobnega kavča in gledanja televizorja. 

A prav pravilen položaj telesa za volanom je eden osnovnih elementov varnosti na cesti, opozarja inštruktor Manuel Pungertnik z AMZS Centra varne vožnje Vransko. V ležernem položaju in ob stegnjenih rokah in nogah je sicer v večini običajnih situacij mogoče nekako vrteti volan in pritiskati na stopalke, velika težava pa nastopi, ko je potrebno hitro odregirati. 

"Glavna napaka je, da vozniki sedijo s preveč iztegnjenimi nogami. Ko poskušajo potem pritisniti zavoro, morajo premikati celo telo. Prav tako so roke preveč iztegnjene, in ko je potrebno na hitro obrniti volan, je lahko hitro prepozno. Govorimo o času celo nekaj desetink, ko avto medtem že prevozi nekaj metrov in se ne more pravočasno ustaviti pred oviro, denimo človekom."

O tem, kako pravilno vsesti v avto in si nastaviti sedež, so se lahko podučili tudi udeleženci našega prvega dogodka v okviru akcije Dan za varen avto. 

"So iskreni in zato jim pustim, da si najprej sami nastavijo sedež tako, kot so navajeni. A potem so zelo presenečeni, ker jim povem, kako nevaren je njihov položaj v primeru sile. Morda mi kdo tudi ne verjame. A najlažje jim je to demonstrirati tako, da na našem poligonu preizkusijo različne oblike zaviranja v sili - tudi ob napačnem sedenju. Takrat jim postane hitro jasno, da je njihov način sedenja napačen," pojasnjuje Pungertnik. Preveč ležeč položaj je lahko nevaren tudi zato, ker lahko ob trku potnik celo zdrsne pod preveč zrahljanim pasom. 

In kako vedeti, kakšna je pravilna nastavitev sedeža? Če ne drugače, je to zapisano v navodilih. 

"Ena največjih težav vseh ljudi, ki kupijo nov avto je, da pozabijo na knjižico z navodili. Postopek bi moral biti isti, ko za vsak televizor ali pralni stroj. V knjižici je za vsak avtomobil napisano, kako se mora nastaviti sedež."

Postopek pravilne nastavitve sedeža 

1. korak: sedež pomaknite tako, da so vaše noge pri pritiskanju na stopalke še vedno iztegnjene pod kotom .

2. korak: naslonjalo sedeža mora biti v takšnem položaju, da podpira celoten hrbet, glava pa počiva na pravilno nastavljenem naslonjalu, in sicer tako, da se vrh naslonjala dotika vrha glave. Drža glave na naslonjalu je zelo pomembna, saj sicer že ob blažjih trkih od zadaj zaradi hitrega sunka glave vznak tvegate poškodbe vratnih vretenc ("whiplash"). 

3. korak: pomemben je tudi položaj rok. Hitri test opravite tako, da naslonjeni na hrbtišče iztegnete roki. Če roki z zapestji počivata na obroču, je to pravilen položaj. Večina avtov ima volan nastavljiv tudi po globini, sicer si morate pri pravilnem položaju pomagati s pomikanjem sedeža. 

4. korak: glede višine sedenja ima vsak svoje prioritete - nekateri radi sedijo čim višje, da dobro vidijo cesto, drugi čim nižje, da imajo bolj športen občutek. Nikakor pa ne smemo z glavo sedeti preblizu strehe. Hiter test opravimo s stisnjeno pestjo, ki jo položimo nad glavo. Če je prostora dovolj, potem je višina še ustrezna. 

5. korak: na postopek pravilnega pripenjanja z varnostnim pasom marsikdo pozabi. Njegov spodnji del mora iti čim nižje prek potnikovega pasu, nato je potrebno zgornji del vedno še zategniti. Le tako lahko varnostni pas opravi svoje delo. Pas mora potekati čez rame, nikakor čez vrat! Debela oblačila pred pripenjanjem slecite.

V soboto se boste zaleteli!

O pravilni drži za volanom, pravilnemu prevozu otrok ali prtljage, kako najlažje parkirati avto in še številnih ostalih nasvetih za vašo varno vožnjo se lahko zastonj podučite ob inštruktorjih AMZS z Branetom Leganom na čelu na Dnevu za varen avto. V soboto, 8. 10., smo med 10h in 15h v Kranju pred centrom Tuš.

Tam boste imeli tudi priliko na lastni koži občutiti koristnost sistema samodejnega zaviranja v sili v moderni paleti znamke Mazda, obnovili boste lahko svoje znanje prve pomoči ob inštruktorjih Rdečega križa, preizkusili zaletavčka in pijana očala Agencije za varnost v prometu, preverili varnost stekel s strokovnjaki Carglassa in še mnogo drugega. Vabljeni v soboto pred Planet Tuš v Kranju, čaka vas tudi sladko presenečenje! Program bo povezoval David Urankar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vzev 16:45 04.oktober 2016.

    Sem bil na tečaju varne vožnje in sem si tam tudi nastavil sedež po pravilih. Mogoče lahko pri takšnem položaji res par desetink sekunde hitreje reagiraš, samo kaj ti to pomaga, če te zaradi neudobnega sedenja bolijo vsi kosti.