Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Kako škodljiv je krompirček?

Ocvrt krompirček z vegeto Žurnal24 main
Ocvrt krompirček vsebuje ogromno količino maščob in le malo hranil, zato si ga ne privoščite prav pogosto.

Če obožujete ocvrti krompirček, si ga raje kot v restavracijah s hitro prehrano pripravite doma, saj boste tako preprečili dolgotrajno namakanje v olju. 

Christopher Ochsner, ki sodeluje z raziskovalnim centrom za prehrano in debelost v New Yorku, je izmeril, da porcija ocvrtega krompirčka vsebuje kar 500 kalorij, 24 gramov maščob, 63 gramov ogljikovih hidratov, 350 gramov natrija in 6 gramov beljakovin, vendar to ni vse, kar se skriva v njej. Vegetarijanci bodo presenečeni, da je v določeni vrsti krompirčka tudi esenca govedine, ki vsebuje hidrolizirano mleko in pšenico. 

Preberite si, katere sestavine so tiste, ki so v vnaprej pripravljenem krompirčku še posebno škodljive.  

Rastlinsko olje

V restavracijah s hitro prehrano se ocvrti krompirček pogosto pripravlja v hidrogeniranem sojinem olju, s postopkom hidrogeniranja pa nenasičene maščobe postanejo nasičene. Nasičene maščobe vplivajo na nastanek bolezni srca in ožilja. Ochner je prepričan, da so nasičene maščobe najnevarnejši del hrane.  

Citronska kislina

Citronska kislina je sicer varna za uporabo, a pri tem moramo upoštevati dejstvo, da imajo restavracije krompirček v zamrzovalnikih na zalogi daljše obdobje, zaradi česar lahko se lahko pokvari. 

TBHQ

Omenjeni aditiv je mogoče najti v številnih živilih, vendar ga študije povezujejo s čirom na želodcu. 

Dekstroza

Je ena izmed vrst sladkorja in tretja sestavina v sestavi krompirčka, kar priča o tem, kako škodljiv je ocvrti krompirček. Nove raziskave kažejo, da naše telo lažje pretvori sladkor v maščobe, ki se odlagajo v našem telesu, kot pa maščobe, kar je še en dokaz o tem, da je sladkor slabši od maščob.

Pirofosfati 

Krompirček zaradi omenjenih konzervansov še dva meseca ohranja lep videz in zlatorumeno barvo. Pirofosfati so tudi v že pripravljenih kolačih, pudingih, vafljih, palačinkah, suhih salamah in ribjih konzervah. 

Komentarjev 3
  • westal 04:53 02.julij 2013.

    Jejte deteljo, če je bolj zdrava!

  • Boschtjan Zupanchich 00:45 02.julij 2013.

    OJOOOOOOOJJJ; ... pa takooo sem se že veselilm da bom po dooooooolgih mesecih zopet lahko zobal pomfri, ... pa nebo Nič , izgleda. Edino, če si ga bom sam pripravil doma , ker je očitno, da je tak manj ...prikaži več škodljiv. Potem pa že mogoče.

  • recesija 21:05 01.julij 2013.

    eh ....