Svet
252 ogledov

Kako so nastala imena velikih blagovnih znamk

Ikea EPA
Ne, IKEA ni švedska beseda, pri Googlu pa je šlo v resnici za pravopisno napako ...

Ime Nutella je nastalo kot posledica kombiniranja angleške besede “nut” in latinske pripone za sladko – “ella”.

Ustvarjalec Pepsi je trdil, da pijača pomaga pri izboljšanju prebave. Izumitelj Caleb Davis Bradham je torej dal pijači ime po medicinskem izrazu dyspepsia, ki pomeni prebavne motnje.

Google | Avtor: EPA EPA
Larry Page in Sergey Brin sta prvotno spletni iskalnik, ki ga danes poznamo pod imenom Google želela poimenovati BackRub.Kasneje sta se odločila, da ga bosta poimenovala z nečim povezanim z besedo googol, po matematičnem izrazu, ki je simbol za ­veliko večje število, kot bi ga zahtevala katerakoli konkretna računska operacija. Leta 1997 so Stanfordovi študentje Larryu Pagu pomagali izbrati ime. Sean Anderson je predlagal ime Googleplex, Page pa ga je popravil: "Googol". Anderson je preveril, ali je domena prosta. V brskalnik pa je vpisal google in tako s pravopisno napako prišel do današnjega imena.

Veliko ljudi zmotno misli, da ime Adidas pomeni kratico za: All Day I Dream About Soccer (Ves dan sanjam o nogometu). Resnica pa je precej drugačna. Beseda združuje ime ustanovitelja Adolfa Dasslerja, ki je imel vzdevek “ADI”, in prve tri črke njegovega priimka “DAS”

V nasprotju s popularnim prepričanjem, IKEA ni švedska beseda. Pri imenovanju podjetja je ustanovitelj Ingvar Kamprad uporabil njegovi začetnici in začetnici kmetije in vasi, kjer je živel.

Nike deli ime z grško boginjo zmage.

Ime Yahoo je kratica besed Yet Another Hierarchical Officious Oracle, a so se ustanovitelji podjetja za kratico Yahoo odločili, ker jim je bila všeč tudi definicija: surov, nezahteven, živalski.