Zdravje > Aktualno
68 ogledov

Kako so se nehale bati mačke

Živalca je končala v salami. Žurnal24 main
Miške in podgane so imele dieto z borovnicami. Z njihovo pomočjo so premagale travmo.

Borovnice bi nam lahko pomagale preboleti travme in slabe spomine na travmatične dogodke, ugotavlja raziskava narejena na miškah. Miške so namreč doživljale prave posttravmatske stresne motnje ob srečanju z njihovim najhujšim sovražnikom – mačko.

Ugotovitve raziskave so predstavili na srečanju Experimental Biology v Bostonu, raziskavo so sicer opravili strokovnjaki Univerze v Lousiani.

Kot antidepresiv 

Za posttravmatsko stresno motnjo trpi okoli osem odstotkov prebivalstva. Za človeka predstavlja velik problem, saj je izjemno težko ozdravljiva. Kot terapijo jemljejo nekateri bolniki antidepresive, nekaterim pomaga tudi psihoterapija, ki pa osebe ne pozdravi dokončno. Sodeč po raziskavi, bi dobrodošla pomoč lahko prišla s strani borovnic, ki so že tako zelo cenjene zaradi visoke vsebnosti antioksidantov.

Miške in podgane so strokovnjaki v raziskavi hranili z borovnicami, po določeni dieti pa so jih ponovno postavili pred njihovo najhujšo nočno moro – mačko. Tako miške kot podgane so se obnašale, kot bi premagale travmo ob srečanju z mačko. Hranjenje z borovnicami namreč poveča raven serotonina, ki je pomembna molekula za raguliranje razpoloženja in ima podobne učinke kot antidepresiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.