Slovenija
94 ogledov

Kako so vojaki uporabili policijska pooblastila na meji?

vojska dobova M. K.
Državni zbor je vojski letos po spremembi ustave dodelil posebna pooblastila, zato da bi policistom pomagali pri varovanju državne meje. Prejšnji teden so se trimesečna posebna pooblastila končala. Preverili smo, kako so jih vojaki uporabili.

Prejšnji teden je slovenska vojska ostala brez policijskih pooblastil, ki jim jih je za tri mesece - z možnostjo podaljšanja - podelil državni zbor. Vse od 28. februarja, ko so izredna pooblastila dobili, pa teh po navedbah ministrstva za obrambo, ki ga vodi Andreja Katič, pri svojem delu niso uporabili niti enkrat.

Nobenkrat ali enkrat?

A v prvem poročilu vladi so na ministrstvu, kjer zdaj odgovarjajo, da posebnih pooblastil v vojski sploh niso uporabili, popisali, da je v prvem mesecu vojak enkrat uporabil pooblastilo začasne omejitve gibanja oseb.

"Dne 13. 3. 2016 ob 21:15 je bil namreč v okolici mejnega prehoda Središče ob Dravi pripadnik Slovenske vojske prisoten v mešani patrulji, v kateri je bilo izvedeno pooblastilo začasne omejitve gibanja oseb, in sicer proti sirskemu državljanu, ki je bil opažen na omenjenem območju. Mešana patrulja je osebo legitimirala, ta pa ni bežala ali se upirala. Celoten postopek je vodila policistka, pripadnik Slovenske vojske pa ji je pri njenem delovanju pomagal," so v prvem poročilu vladi zapisali na ministrstvu. Poročilo je podpisal generalni sekretar Darko Krašovec.

Opravljali ista dela kot prej le z večjimi pooblastili

Vladna ekipa je aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi predlagala vlada, da bi pri obvladovanju begunske krize čim bolj razbremenila policijo in povečala učinkovitost varovanja meje pred možnim novim prihodom beguncev.  Pri tem je obrambna ministrica Katičeva že takrat povedala, da bodo naloge naloge vojakov po aktivaciji člena ne bodo spremenila, le dobili bodo nova pooblastila pri izvajanju teh nalog, ki so jih od jeseni opravljali brez pooblastil.

Slovenija je en teden po aktivaciji posebnih pooblastil vojski, 8. marca, nato tudi popolnoma zaprla mejo, čemur so sledile vse ostale članice na tako imenovani zahodno balkanski migracijski poti vse do Grčije. Tam so tisoči begunci, tudi tisti, ki čakajo na status mednarodne zaščite, že od marca prisiljeni v životarjenje v taboriščih ali kar na prostem.

Kljub popolnoma ustavljenenim migracijam čez Slovenijo pa je tako kot "tehnične ovire" na meji ostala tudi vojska, ki policiji pri varovanju državne meje pomaga že od 18. februarja.

Na meji povprečno še vedno več kot sto vojakov

"V času možnosti izvajanja pooblastil je bilo v mešane patrulje napotenih 11.260 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske (do 24. 2. in po 23. 5. brez dodatnih pooblastil) – torej povprečno 109 pripadnikov in pripadnic dnevno v dnevnih in nočnih mešanih patruljah s policijo na nalogi širšega varovanja državne meje," so pojasnili na ministrstvu za obrambo in pri tem pripomnili, da je danes v dnevne mešane patrulje vključenih 41 pripadnikov in pripadnic vojske, ki jih bo nato zamenjala nočna ekipa. 

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.