Magazin
1429 ogledov

Kako temeljito očistiti pomivalni stroj

pomivalni stroj posoda Shutterstock
Pomivalni stroj potrebuje redno čiščenje, saj bo le tako deloval pravilno, posoda v njem pa bo svetleča in brez madežev.

Čiščenje. "Veliko ljudi zmotno misli, da pomivalnemu stroju ni treba posvečati posebne skrbi, da vanj samo naložimo posodo, in to je to," pravi serviser Aleš Blagovič iz podjetja Elektro servis – Blagovič, ki se pri svojem delu pogosto srečuje s posledicami slabega vzdrževanja teh naprav. Da bi stroj pravilno in čim dlje dobro deloval, ga je namreč treba redno čistiti in skrbeti zanj. Za to ne potrebujete strokovnjaka, saj gre za nekaj preprostih malenkosti, ki vam vzamejo le nekaj minut.

Vsak mesec temeljito

Po Blagovičevem mnenju je treba pomivalni stroj vsaj enkrat na mesec temeljito očistiti. Pri praznem stroju (s čistilom) vključite program z najvišjo možno temperaturo. Uporabljajte samo čistila, namenjena pomivalnemu stroju.

Tesnila in vrata

Težavo lahko predstavljajo tudi tesnila vrat. "Treba je poskrbeti, da tam ni umazanije, da so tesnila očiščena in se pomivalni stroj dobro zapira," pravi serviser.

Redno dodajajte sol

Ne čakajte, da bo vaša posoda siva in motna, da bi odkrili, da je v pomivalnem stroju zmanjkalo soli. Dodajajte jo redno in pri tem dosledno upoštevajte navodila proizvajalca.

Očistite filtre

Pozabiti ne smete niti na filtre na dnu pomivalnega stroja, opozarja strokovnjak. Ti igrajo pomembno vlogo. Očistite jih pod tekočo vodo oziroma po navodilih.

Obilnih ostankov hrane ne v stroj

Priprava posode. Pomivanje posode, preden jo zložite v pomivalni stroj, ni potrebno, kljub temu pa se izogibajte obremenjevanju stroja s posodo, na kateri je veliko ostankov goste hrane. Ti bodo preprečili učinkovito pomivanje, zamazali pomivalni stroj in zamašili filtre, pravi serviser.

Vse, kar potrebuje vaše gospodinjstvo

Izbira. Od posebnih košar do hitrih programov pomivanja in hladnega sušenja. Posebne funkcije za posebno zahtevne gospodinje in gospodinjce. Sodobni pomivalni stroji ponujajo vrsto naprednih funkcij. Lahko poskrbijo za bolj svetleče kozarce, nekateri posodo po sušenju tudi ohladijo, ponujajo izjemno hitre programe pomivanja za manj umazano posodo, košare po meri, filtre, ki se čistijo sami, in imajo številne druge uporabne lastnosti. Preverite ponudbo in premislite, kaj vaše gospodinjstvo najbolj potrebuje in katere so njegove posebnosti. Zagotovo se na trgu najde pomivalni stroj, ki bo ustrezal vsem vašim zahtevam.

Za družine prostornejši, za samske z možnostjo polovičnega pomivanja. Izbiro pomivalnega stroja najprej prilagodite velikosti gospodinjstva. Če malo kuhate ali živite sami, se odločite za manjšega, pomivanje pa vam bo olajšano tudi, če izberete takega z možnostjo pomivanja ob polovični napolnjenosti. Tako vam ne bo treba čakati na več umazane posode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.