Slovenija
10 ogledov

Kako ujeti plagiatorja na primeru poslanca

Potem ko so še enega poslanca, tokrat Boruta Ambrožiča, ujeli, da je svojo visoko izobrazbo pridobil z goljufanjem, so kolegi z Večera preverili, kako ugotavljanje plagiatov poteka.


 

 

 

 

 

 

Kolegi z Večera so se obrnili na mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer so jim posredovali rezultate računalniške primerjave magistrske naloge poslanca Pozitivne Slovenije (PS) Boruta Ambrožiča, na njegovem primeru pa so pokazali, kako postopek preverjanja poteka. Oglejte si zgornji posnetek.


V računalniškem programu so na levi zbrani izrazi, uporabljeni v obeh delih, oziroma izrazi v izvirnem delu in v plagiatu. Magisterij je na sredini, diploma na desni. Pri kliku na posamezen izraz računalnik poišče mesta v obeh delih, kjer se izraz nahaja v povsem identični obliki, torej dobesedno.

Analiza je pokazala, da je poslanec prepisal petino svojega dela oziroma si je prisvojil 93,49 odstotka besedila tuje diplome, ki je ni nikjer navedel kot vir. Več preberite v članku Poslanec PS prepisal magistrsko nalogo.

Komentarjev 1
  • dragec 08:15 18.julij 2012.

    Enostavno, izbrisato mag. pred imenom in ga nagnati iz parlamenta ter polizike.