Zdravje > Otrok
21 ogledov

Kako ukrepati ob slabosti na plaži

Otrok se potaplja Profimedias
Ali vaši otroci silijo takoj po malici v vodo? To je lahko zelo nevarno.

Bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, omotica, znojenje in omedlevica pri najmlajših. To so znaki preobremenjenosti, s katerimi se v poletnem času pogosto srečujejo starši, saj otroci silijo takoj po kosilu v vodo.

Predvsem starejši otroci ne želijo poslušati opozoril, da morajo po obroku še nekaj časa mirovati na plaži. To je problem predvsem pri starejših otrocih, saj starši včasih niso pozorni, kaj pojedo iz hladilne torbe ali če so si namesto soka v baru kupili sladoled.

Raje ogljikovi hidrati 

“Pravila hranjenja in kopanja veljajo tako za otroke kot za odrasle,” pravi pediatrinja iz bolnišnice Bambino Gesu Norma Cameli. Pred kopanjem po njenih besedah ne smemo piti in jesti stvari, ki zelo obremenijo naše črevesje.

Med prepovedano hrano med dopustovanjem ob morju spadajo mrzle gazirane pijače in mastna hrana. Med obroki na plaži raje jejte ogljikove hidrate, sadje in zelenjavo. 

Ob slabosti pa ...

“V povprečju moramo po kosilu pred kopanjem počakati dve do tri ure,” pojasnjuje pediatrinja. Če se otrok začne slabo počutiti, svetuje, da ga odnesemo v senco ali hladnejši prostor, mu ponudimo tekočino in poskrbimo, da leži. Pri tem mu dvignemo noge za 20 do 30 centimetrov. Tekočina, ki jo pije, naj bo na sobni temperaturi.

Če mu ne bo bolje, ali če je bilo z otrokom tako hudo, da je izgubil zavest, nemudoma pokličite ali obiščite pediatra.

anja.scuka@zurnal24.si  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.