Vizita za živali > Novice
532 ogledov

Kako vedo kam iti

Izpust golobov Marijan Ušeničnik
Golobi se orientirajo po zemeljskem magnetizmu, soncu, neverjetno si zapomnijo tudi določene orientirne točke kot so denimo ceste, hribi in reke, ki jim služijo pri naslednjem letu.

Marijan Ušeničnik je velik ljubitelj golobov pismonoš, doma ima trenutno 150 teh čudovitih in zanimivih živali.  Od tega ima okoli 90 belih golobov, ostali so v sivih odtenkih.

“Beli so bolj protokolarni za razne slovesnosti, ostali so tekmovalni. Vsi pa so pasme golob pismonoša,” nam je pojasnil. Bele golobe najpogosteje izpušča na porokah, vabijo ga tudi na razne proslave in otrovitve, kot darilo za obletnice, pogrebne slovesnosti, krst, prvo sveto obhajilo in ob birmi, lani nas je obiskal tudi na našem Sejmu za ljubitelje živali.

Treningi že pri štirih mesecih 

“Golobe je človek udomačil že v pradavnini z ostalimi domačimi živalmi. Golobi izvirajo večina iz Arabskega sveta, vse pasme golobov pa izvirajo iz skalnega goloba,” nam je povedal Ušeničnik, ki je tudi predsednik Društva gojiteljev športnih golobov pismonoš Sel Ljubljana.

Da so golobi lepi, zdravi in v kondiciji je po njegovih izkušnjah z njimi kar veliko dela: “Vse to se doseže s pravilno prehrano, čistočo in preventivo kot je cepljenje proti različnim boleznim, odpravljanje notranjih in zunanjih zajedalcev in tako dalje.” 

Mlade golobe prične trenirati pri starosti štiri do pet mesecev: “To je odvisno tudi od posameznega golobarja. Vsak ima malo drugačen sistem, ki ne odstopa veliko.” Pojasnjuje, da se mlade golobe prvič spusti na krajši razdalji, približno kilometer do pet kilometrov od doma. “Vsak naslednji izpust je daljši za nekaj kilometrov, spušča pa se jih iz različnih smeri,” opisuje. 

Trenira jih vsaj enkrat na teden, letošnji golobi pa bodo po njegovih besedah jeseni že leteli do 300 kilometrov proti domu. Opozarja pa, da je njihova pot nevarna predvsem zaradi velike populacije ptic ujed kot so sokoli in kragulji. “Velikokrat se zgodi, da je treba goloba veterinarsko oskrbeti,” dodaja.

Golobi iz društva SEL Ljubljana so po njegovih besedah letos že leteli iz županje na hrvaško srbski meji. Lansko leto iz Pančeva, v enem dnevu so že prileteli tudi iz Niša in Skopja: “Vsako leto imamo od tri do pet treningov in do deset tekmovanj.”

Ušeničnik pojasnjuje, da se golobi orientirajo se po zemeljskem magnetizmu, soncu,  neverjetno si zapomnijo tudi določene orientirne točke, ki jim služijo pri naslednjem letu. Za tekmovanja uporablja sive golobe, saj beli niso tako uspešni: “So nežnejši in bolj na očeh ujedam. Ti golobi letijo krajše razdalje s porok, pogrebov in z drugih slovesnosti.”

In zakaj imamo ljudje tako radi izpust belih golobov? Golobica s svojo brezmadežno belino, lepoto in nežnostjo simbolizira vse tisto, kar je v človeku neomadeževanega – njegovo čisto dušo," pojasnjuje Ušeničnik. Dodaja, da so podobo golobice  v različnih kulturah častili različno, a v vseh je predstavljala dobre, lepe lastnosti in oznanjala srečne dogodke.

V starem Egiptu so denimo častili njeno nedolžnost in jo razumeli, kot prinašalko miru, v Kitajski kulturi simbolizira mir in dolgo življenje, Stari Grki so v njej videli ljubezen, vdanost in nedolžnost.
V krščanstvu prinaša ljubezen, mir in upanje in predstavlja svetega duha. Noetu prinese oljčno vejico, kar pomeni konec naravne katastrofe in spravo med bogovi in človeštvom.

Ne počnite tega

Pismonoša ima takšno gensko zasnovo, da se po izpustu na slovesnosti lahko vrne domov tudi iz večjih razdalj. Ušeničnik pa ugotavlja, da nekateri brezobzirni ljudje na porokah in ostalih dogodkih spuščajo druge pasemske bele golobe, ki se ne znajo vrniti domov in zato po izpustu umrejo v naravi. “Vsako leto rešujem mnogo takih živali na klic in prošnjo srčnih ljudi, ki take živali najdejo, pa ne vedo kaj z njimi,” dodaja. Več informacij o golobih in izpustu golobov najdete na www.belgolob.si.