Zdravje > Aktualno
375 ogledov

Tako vitamin v pivu pomaga blažiti učinke komoterapije

Pršut, pivo in Stalingrad Žurnal24 main
Vitamin nikotinamid ribozid (NR) lahko prepreči hude bolečine v mišicah in sklepih, ki se pojavijo po kemoterapiji.

Kemoterapija oziroma zdravljenje s citostatiki je eden od načinov sistemskega zdravljenja raka. Citostatiki so zdravila, ki uničijo rakave celice kjerkoli po telesu in ne le na enem mestu. Ker delujejo tako, da preprečujejo delitev rakastih celic, prizadenejo vse celice, ki se hitro delijo, ne le rakavih, zato zdravljenje s kemoterapijo spremljajo tudi neželeni učinki.

Koristni učinki B vitamina

Strokovnjaki ves čas iščejo načine, kako učinke preprečiti, tokrat pa so ugotovili, da ta nedavno odkrit čarobna molekula nikotinamid ribozid (NR,)  ki se nahaja v pivu, pomaga  pri blažanju hudih bolečin v mišicah in sklepih, ki se pojavijo po kemoterapiji.

Učinkovitost molekule, ki je na novo odrita oblika vitamina b3, so strokovnjaki iz Iowe preučevali na podganah. Pet tednov so jim dovajali paclitaxel, citostatično zdravilo, katerega stranski učinki so bolečine v mišicah in v sklepih.

Periferna nevropatija - stranski učinek kemoterapije

pivo | Avtor: Profimedias Profimedias
Na koncu so ugotovili, da predvidevanja držijo, da vitamin resnično pripomore k preprečevanju periferne nevropatije, ki se pojavi kot posledica zdravljenja raka s kemoterapijo.

To je poškodba, vnetje ali obolenje perifernih živcev. Ocenjujejo, da se pojavlja pri desetih do dvajsetih 20 odstotkih bolnikov, zdravljenih s kemoterapevtskimi zdravili. 

Zmernost še vedno velja

Raziskav, ki prikazujejo pivo bodisi kot zdravo pijačo bodisi kot zahrbtnega uničevalca življenj, je seveda veliko, na splošno pa velja, da je treba piti zmerno, strokovnjaki tako priporočajo do dva kozarca piva na dan. Odrasli so namreč od 30 do 40 odstotkov manj občutljivi za koronarne srčne bolezni kot nepivci. Prednost naj bi izvirala iz antioksidantnih kemikalij, imenovanih polifenoli. V pivu je približno enaka količina polifenolov kot v rdečem vinu, ki že stoletja velja za srcu prijazno pijačo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:34 28.marec 2017.

    Zakaj nobeden ne analizira delovanje celuloznih mikrodelcev od ovojnic ječmena na jetra in ledvica ! Pivo se filtrira , samo mikrodelci ostanejo in zabažejo ledvica z neprabavljivimi snovmi ! Pivo je najnevarnejša pijača za cirozo !