Avto
239 ogledov

Kako vroče je v resnici v avtu te dni

Klimatska naprava Miha Pečoler
Vročina je lahko zelo obremenilna za voznike, še posebej na začetku poti, potem ko je avto več ur stal na žgočem soncu. Ste se kdaj vprašali, koliko bi pokazal termometer v notranjosti?

Ameriški znastvenik Andrew Grundstein iz univerze Georgia je naredil študijo, ki dokazuje, kako hitro se notranjost avtomobila segreva v vročem podnebju. Test je trajal med začetkom aprila in koncem avgusta, 58 dni. Avtomobil, šlo je za hondo civic svetlejših barv zunanjosti in notranjosti, je bil postavljen na vroče sonce.

Meritve so dokazale, da v avtu vladajo neznosne temperature. Celo pri zunanji temperaturi zraka 20 stopinj Celzija je bila po eni uri temperatura v avtu že 46 stopinj. Če pa je bilo zunaj 40 stopinj (temperature na soncu med vročim obdobjem to zlahka dosegajo), pa je znotraj že po 10 minutah dosegla 47 stopinj, po eni uri pa kar 68 stopinj Celzija!

Kako se zvišujejo temperature v notranjosti po 10, 30 in 60 minutah, preverite v spodnji tabeli

Temperature v avtomobilu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na človeško telo takšne temperature delujejo zelo obremenilno, kaj šele, če gre za otroke. Telo odreagira z upočasnjenim krvnim obtokom, hkrati želi vso odvečno temperaturo čimprej oddati v okolico s potenjem. Toda če temperatura organizmu naraste na prek 42 stopinj, začne telo počasi odpovedovati, kri se pričenja zgoščevati. 

Uporabite cirkulacijo

Za ohladitev vročega avta veljajo jasna pravila. Nikar ne sedite takoj v avto, raje pred tem odprite okna in vsaj kakšno minuto počakajte, da prepih zamenja zrak v notranjosti. Klimatska naprava bo na polno pričela delovati šele čez nekaj minut, da bo bolj učinkovita, jo nastavite na kroženje notranjega zraka, s čimer preprečite vstop vročega zraka iz okolice. A pazite, da notranjosti ne podhladite, saj sicer tvegate vaše zdravje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.