Vizita za živali > Svetovalnica
43 ogledov

Kako zmanjšamo stres zaradi selitve

Mačke se hranijo Profimedias
Mucke se selijo v novo stanovanje. Kako jim ublažimo stres?

V kratkem se selim in z mano tudi tri mucke, tri sestrice stare sedem let. Pravijo, da je to zanje stresno, zato bi jim na začetku dajala kaj za pomiritev. Seliva se skupaj s fantom, ki ima psa in bo še dodaten stres zanje. Obstaja kakšna stvar?

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., klinika Tristokosmatih

Selitev je za muce res lahko stresen dogodek. Nič ni napisano, ali psa že poznajo, kako daleč se selijo, bodo muce samo v stanovanju ali bodo hodile ven, kako bivajo sedaj, s kakšnim prevoznim sredstvom bodo potovali, so sicer že vajene avtomobila, so tam že kdaj bile krajši čas,  ali bo tudi to na novo?

Pri mucah se v takih primerih poslužujemo naravnih pomirjeval(bachove kapljice, baldrijan, mačja meta...), v prostor, kamor prihajamo pa predhodno vsaj 14 dni prej namestimo mačje feromone (obstajajo kot električne vtičnice), tako da poskusimo zmanjšati stres. Je pa seveda stres zelo individualno doživljanje, tako da je težko napovedati, kako se bodo muce odzvale, se pa priporoča, če je možno, v novo stanovanje iti z njimi že kdaj prej, za krajši čas, da se malo navadijo vonjav, zvokov, prostora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.