Zdravje > Otrok
155 ogledov

Kako zna biti življenje res kruto

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Moroccan national H Žurnal24 main
“Točno vedo, da ne morejo imeti hišnega ljubljenčka, rolerji ali kolesa so zanje že izven meja njihovih želja,” o svojih štirih otrocih s posebnimi potrebami pravi Neža.

Neža (pravo ime je znano uredništvu) bo kmalu dopolnila 32 let, s svojimi otroki pa živi v dvosobnem podnajemniškem stanovanju, kjer ji trenutno grozi deložacija. Prav vsi štirje otroci so s posebnimi potrebami, najhuje je s hčerkico, ki je prebolela meningitis.

“Mama samohranilka, ki se sramuje revščine s štirimi otroki posebnih potreb. Reklo bi se, da jo je življenje prav zares zaznamovalo,” so Nežo opisali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Pravijo, da prejemajo vse več prošenj družin za pomoč. Zgodba Neže in njenih otrok pa jih je posebej ganila, saj kaže na to, kako zna biti življenje res kruto … 

Od štirih otrok obiskuje samo eden navadno osnovno šolo, ostali trije obiskujejo prilagojeni program. Otroke je v pogovoru samo hvalila: “So pridni, prijazni, niso agresivni. Samostojni in lahko poskrbijo sami zase. Imajo pa vsi duševne motnje, najhuje je s hčerkico, ki mora jemati dnevno tri različna zdravila.”

Hčerkica je namreč kot malčica zbolela za bakterijskim meningitisom, ki ji je pustil posledice na možganih. Sinček je imel kot malček velike težave tudi z razvojem kosti, vsi pa imajo danes težave z razumevanjem, se izredno težko vklopijo v družbo, učijo, zberejo … “Tudi vrstniki hitro opazijo, da so drugačni in so tudi zaradi tega odrinjeni stran,” opisuje. Zaradi slabšega imunskega sistema otrok, so bili veliko bolni, zato je bila skoraj ves čas doma in tako izgubila službo. Zaradi otrok je težko zaposljiva, pravi.

Brez interneta in televizije

Ko sta bila z možem še skupaj, je nekako šlo. Ko jih je pred petimi leti zapustil, pa je družina iz meseca v mesec komaj preživela. Preživljajo se s 415 evri socialne pomoči in 513 evri otroškega dodatka. Od tega sta le najemnina in stroški za stanovanje visoki okoli 500 evrov. “Otroci so stari od devet do 13 let, za šolo bi potrebovali tudi internet. Pa nimamo ne interneta, ne televizije, ker ne zmoremo še teh stroškov,” pravi Neža.

Od očeta bi morali prejemati 300 evrov preživnine. “Včasih jo nakaže, včasih prinese kaj hrane, včasih pa ne da nič. Pravi, da nima. Predolgo sem odlašala, da bi šla na preživninski sklad,” priznava. Dodaja, da je želela, da ostaneta v dobrih odnosih, otroci imajo očeta radi in bi pritožba na preživninskem skladu poslabšala odnose. Kljub temu je zdaj primorana v to, saj bo sicer izgubila otroke. “Ker imam dolgove in nisem redno plačevala položnic, nam grozi deložacija. Bojim se tega. Ker to pomeni, da lahko izgubim tudi otroke, ki jih v primerih deložacije usmerjajo v rejniške družine, mene bodo pa na cesto,” je obupana. Pravi, da se je trudila, da živijo tako skromno, da ne bi mogli bolj, a da so se kljub temu nabrali dolgovi in ni uspela plačati položnic.

“Že tako je hudo, ker otrokom ne morem uresničiti želja. Vsi so že bili na brezplačnih počitnicah z dobrodelnimi programi. Bili so srečni, a si želijo vsaj enkrat z mano na morje,” opisuje. Dodaja, da ni bila s svojimi otroki nikoli nikjer niti za tri dni in da je toliko želja, ki jih ne more uresničiti. Navajeni so, da jedo tisto, kar imajo, za Čokolešnik, za namaz Nutella je niti ne prosijo več. Pravi, da so njeni otroci veliko trpeli zaradi revščine, bolezni in ločitve: “Res se bojim, da bi nas deložirali, ne vem kako bi jih to zaznamovalo. Ali da bi jih ločili in dali k rejnikom …”

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine, kar bi preprečilo deložacijo. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 660

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Preberite še:

 - Tako ste razveselili otroke v stiski

 - Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled

Komentarjev 12
  • Avatar Zala
    Zala 22:06 08.marec 2017.

    Z gospo sočustvujem, otroci nič krivi se mi iskreno smilijo. A, se hkrati sprašujem, zakaj se je gospa odločila za štiri otročke? Lahko, da ima tudi sama rahle mentalne težave in se kljub svojim letom ne zna pravilno odločati.

  • mph 21:47 08.marec 2017.

    Ali pa Likovićka ...

  • mph 21:36 08.marec 2017.

    Pa še ni rečeno, da bo ostalo pri 4.