Slovenija
298 ogledov

Kakšen bo letos dvig minimalne plače?

koseški bajer Žurnal24 main
Poleg Zdužene levice so ministrico za delo Anjo Kopač Mrak k dvigu minimalne plače pozvali tudi združeni sindikalisti, ki poudarjajo, da trenuten znesek ne dosega niti postavke praga tveganja revščine. Na ministrstvu so s pojasnili za zdaj še skopi.

Nekaj več kot 30 tisoč zaposlenih, ki po podatkih sindikatov prejema minimalno plačo, – 22 tisoč v zasebnem sektorju in 8 tisoč v javnem sektorju – bo zaradi uskladitve rasti življenjskih stroškov najverjetneje prejelo že letos prejelo 3,95 evra bruto višjo plačo. A konfederacija sindikatov je opozorila, da je to glede na trenutne razmere premalo, saj je Slovenija na poti okrevanja.

Skupina reprezentativnih sindikatov je predlagala, da bi po novem plače znašale 830 evrov bruto oziroma 630 evrov neto na mesec. Ob že predvidenem dvigu zaradi rasti življenjskih stroškov, bi to pomenilo še približno dodatnih 35 evrov bruto.

"Povečuje se zaposlenost, povečujejo se dobički družb, povečala se je produktivnost … Prisotno je okrevanje, a to se ne pozna v denarnicah zaposlenih," je dejala Andreja Poje, izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, in nadaljevala, da minimalna plača pod pragom tveganja revščine. Neto plača namreč znaša 561,46 evra mesečno (brez prevoza in malice), med tem ko je prag tveganja revščine po podatkih statističnega urada postavljen pri 617 evra na odraslo osebo.

Povedala je, da se je minimalna plača od leta 2014 povišala zgolj za 0,2 odstotka oziroma za 1,6 evra bruto, in to kljub temu, da so se najbolj zvišale cene hrane, obleke, obutve.

Še višjo plačo zahtevajo v Združeni levici

Predlog po višjih minimalnih plačah so pred dnevi podali tudi v Združeni levici, kjer predlagajo, še nekoliko višji znesek, in sicer takojšnji dvig na na 646 evrov neto, 1. septembra pa na 700 evrov neto. Odziv sindikatov? Vsak ima pravico do predlogov, je bil nekoliko previden prvi sindikalist Dušan Semolič in dodal, da njihov predlog temelji na podlagi obstoječega, seveda pa se zavzemajo za čim višje plače. Ob tem sicer pričakujejo oster odziv predstavnikov delodajalcev.

Ti so že napovedali, da bodo predlogu nasprotovali. "Ob vsakem dvigu neto plače delavca, še enkrat toliko vzame država, delodajalec pa plača oba zneska," je navedel Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, ki ob tem dodaja, da bodo na ekonomsko-socialnem svetu glasovali proti dodatnemu zvišanju.

Na ministrstvu o dvigu še molečeči

Končna odločitev o dvigu minimalnih plač sicer leži na ministrstvu za delo, kjer pa so zaenkrat še molčeči. Peter Pogačar, državni sekretar na ministrstvu, je pojasnil, da s pobudo sindikatov še niso seznanjeni. Ob tem je spomnil, da seminimalna plača zvišuje z inflacijo enkrat letno, pri tem pa jemogoče upoštevati tudi druge okoliščine. Razpravo o uskladitvi minimalnih plač bodo sicer obravnavali na petkovi seji ekonomsko-socialnega sveta.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Pepa 06:58 18.januar 2017.

    Zato pa ljudje iz severnih držav nimajo politikov, kateri še zmeraj živijo v leto 1945. Bodi ponosen, da se lahko kregaš kdo je zmagal drugo svetovno vojno. Vsi ostali na svetu, so to že zdavnaj pozabili.

  • alojzr 20:00 17.januar 2017.

    "Kakšen bo letos dvig minimalne plače?" Letos? A to je nek vsakoletni plan, vsako leto zvišamo minimalca za 1000€ ali kako? Država lahko predpiše minimalca 5000€, tri božičnice po 2000€, mercedesa za vsakogar in počitnice na Maldivih. Samo tega ljudem ...prikaži več ne bodo plačali politiki, pa tudi nihče drug ne.

  • mirror 18:17 17.januar 2017.

    Glede na baje dobro gospodarsko rast, bi pričakovali, da bo vlada dala kaj na stran za hude čase. Pa ne. Povišala je raje plače zdravnikom in JS. Za povrh pa še uzakonila nov praznik, ki bo proračun zmanjšal za cca. ...prikaži veča. 20 milijonov. Govori se tudi o povišanju minimalne plače, obenem pa bo vlada danes ali jutri izdala 1.3 milijarde obveznic, kar se lepše sliši, kot bi se reklo, da bomo najeli 1,3 milijarde novega dolga. Nič ne bo bolje.