Šport
17 ogledov

V treh minutah velik preobrat

Antoine Griezmann
1/20
EPA
Četrta tekma osmine finala se je začela z neverjetnim šokom za domače navijače. A na koncu so ti vseeno zadovoljni zapuščali stadion v Lyonu. Francija se je prebila v četrtfinale z zmago 2:1 proti Irski.

Francozi in Irci so imeli pred dvobojem osmine finala še neporavnane račune, irski nogometaši še niso pozabili na dogodek izpred sedmih let, ko so jim Francozi preprečili pot na svetovno prvenstvo v Južno Afriko z zadetkom ob koncu tekme. Thierry Henry je ob pripravi zadetka zelo očitno igral z roko, a sodniki takrat tega niso videli.

A tokratni začetek je bil popolnoma drugačen, Irci so že v prvi minuti dobili enajstmetrovko. Paul Pogba je trčil v Shane Longa, italijanski sodnik Nicola Rizzoli pa je pokazal na belo točko. Robbie Brady je za svoj drugi zadetek v dveh tekmah žogo poslal v vratnico, od nje pa se je odbila v gol.

Euro 2016, Francija, Irska | Avtor: EPA EPA

V osmi minuti je najboljši Francoz na tem EP Dimitri Payet s prostega strela žogo poslal v roke vratarja Darrena Randolpha. Galski petelini so napadali tudi v naslednjih minutah, a so irski nogometaši uspešno odbijali nalete, najnevarnejši je bil Antoine Griezmann. V 21. minuti pa bi lahko francoska četa doživela nov šok. V njihovem kazenskem prostoru je do žoge prišel Daryl Murphy, sprožil, vratar Hugo Lloris pa se je moral zelo potruditi, da okroglo usnje ni končalo v spodnjem levem kotu njegovih vrat.

Na drugi strani je s prostega strela s 30 metrov dobro nameril Pogba, žoga je krenila proti stičišču prečke in leve vratnice, a je bil Randolph kos nalogi. irci so s fanatično borbenostjo, agresivnostjo in številnimi prekrški povsem onemogočili gostitelje prvenstva, v 42. minuti pa je do dobrega strela z glavo prišel še Shane Duffy. Francozi so zapretili pred odhodom na glavni omor, a je Stephen Ward v kazenskem prostoru blokiral izjemno nevaren strel Payeta, enako pa se je končalo tudi z poizkusom Griezmanna v nadaljevanju akcije. Galski petelini so bili ob odhodu z igrišča pospremljeni z žvižgi.

Francozi so odločno krenili v drugi polčas, v 48. minuti je bil na drugi vratnici sam branilec Laurent Koscielny, a je zgrešil cilj. V 51. minuti je Lloris preprečil nevarno podajo v svoj peterec, Payet pa je na drugi strani streljal mimo vrat. Precej bolj natančen je bil projektil Blaisa Matuidija, a je Randolph žogo odbil v kot.

Nato pa so domačini izenačili. Bacary Sagna je ostal sam na desnem boku. Payet ga je opazil in mu poslal žogo, desni bočni branilec pa je poslal izvrsten predložek na osem metrov od gola, kjer ga je z glavo izvrstno pričakal Griezmann. Napadalec Atletica je tako poskrbel za izenačenje na 1:1.

Euro 2016, Francija, Irska | Avtor: EPA EPA

A tu se ni ustavil, že v 61. minuti je poskrbel za svoj tretji zadetek na tem Euru in se tako na vrhu lestvice strelcev izenačil z Valižanom Garethom Balom. Veliko zaslug za zadetek ima tudi Olivier Giroud, ki je preskočil dva Irca in žogo poslal na pot Griezmanna, ki je sam prišel pred Randolpha in ga tudi premagal.

V 66. minuti sta ista igralca izpeljala novo akcijo, ki se je tokrat končala s prekrškom nad Griezmannom tik pred šestnajstercem Irske. Duffy si je zasluženo prislužil rdeči karton. S prostega strela je sprožil Griezmann, a zadel Girouda, ki je poskušal ovirati irski živi zid.

Ob številčni premoči so Francozi dominirali, izjemno blizu zadetka pa je bil v 77. minuti rezervist André-Pierre Gignac, ki je streljal z roba kazenskega prostora, žoga pa je že premagala nemočnega Randolpha, vendar končala v prečki. Irski vratar se je nato izkazal še ob enem strelu Matuidija. V 86. in 87. minuti je Gignac prišel do dveh neoviranih strelov v kazenskem prostoru Ircev, a obakrat grdo zgrešil. V sodnikovem dodatku je imel lepo priložnost za prvi hat-trick na prvenstvu Griezmann, ki ga je zaposlil Payet, a je napadalec izgubil dvoboj iz oči v oči z Randolphom.

Euro 2016, osmina finala:

Francija : Irska  2:1 (0:1)
Griezmann 58., 61.; Brady 2./11-m

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.