Svet
12 ogledov

Kalifornijska napadalka je zaprisegla Islamski državi

Kalifornija streljanje EPA
Kalifornijska napadalka, ki naj bi bila sokriva za sredin strelski napad v San Bernardinu, je na družbenem omrežju zaprisegla pripadnost skrajni sunitski milici Islamska država.

Domnevna napadalka Tashfeen Malik naj bi po navedbah ameriškega The New York Times, ki se sklicuje na anonimi vir z ameriške policije, na družbenem omrežju razglasila svojo pripadnost skrajni milici Islamska država. To naj bi storila pod psevdonimom v skupni, ki je zvestobo prisegla voditelju Abu Bakr al Bagdadi.

A Malikova in njen mož Syed Rizwan Farook, ki sta napad, v katerem je umrlo 14 ljudi, izvršla, naj ne bi imela v direktnih stikih s to skrajno milico. "V tem trenutku bolj verjamemo, da sta se radikalizirala sama z navdihom skupine kot pa da bi jima kdo naročil, da naj streljata," je za The New York Times še povedal neimenovan policijski vir.

Oba napadalca, ki sta v sredo vstopila v na božično zabavo v zdravstveni ustanovi in obrožena z več kosi orožja streljala na prisotne, je policija na begu ubila. Na njunem domu pa kasneje našli še  več kosov strelnega orožja, nabojev in bomb.

Ponoven poziv k strožji zakonodaji

Predsednik ZDA Barack Obama je tudi ob tem napadu pozval k ostrejši zakonodaji o orožju z besedami, da se kaj takšnega kot v ZDA ne dogaja nikjer po svetu. A republikanci njegove predloge vseskozi zavrčajo.

Odzvala se je tudi muslimanska skupnost v Kaliforniji in obsodila napad. "Muslimanska skupnost stoji z ramo ob rami z našimi sodržavljani Američani pri zavračanju izkrivljene miselnosti, ki bi lahko opravičevala takšna sprevržena dejanja nasilja," je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor losangeleškega Sveta za ameriško-islamske odnose Hussam Ayloush.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.