Svet
156 ogledov

Kam bi se cenovno izplačalo na dopust?

Grška dolžniška kriza EPA
Negotovosti držav so lahko tudi izvrstna priložnost za poceni dopust. A saj veste, cena ni vse ...

Ukrajina

Da, ukrajinska valuta grivnja, je v tem trenutku izredno poceni. V zadnjem letu je izgubila več kot polovico svoje vrednosti. Kaj pa varnost? Ukrajinske oblasti so aprila na temo turizma sklicale celo novinarsko konferenco, kjer so zagotovili, da so njihova obmorska letovišča in druge turistične destinacije, kot je na primer Kijev, varne in vabijo vse turiste na oddih. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve sicer odsvetuje potovanja po vzhodnem delu države, saj tam še vedno občasno prihaja do incidentov. "Odsvetujemo vsa potovanja v donecko in lugansko oblast," opozarjajo na zunanjem ministrstvu, kjer so zadnje opozorilo sicer izdali februarja.

Ukraine hotel | Avtor: Ukraine hotel Ukraine hotel
Če pristanete na opozorila, pa lahko na primer v prestižnem "Ukraine hotel“ v strogem središču Kijeva v enoposteljni sobi prespite že za pičlih 25 evrov na noč. Cene cenejših prenočišč v hostlih pa se gibljejo od treh evrov naprej. Na pot se boste morali sicer odpraviti v lastni režiji, saj slovenske turistične agencije aranžmajev za Ukrajino v večini ne ponujajo.

Turčija

Tudi turška lira že nekaj časa upada napram evru, a pozor počitnice rezervirane pri turističnih agencijah ne bodo zato nič cenejše. Miha Menegalija iz Oasis tours, kjer organizirajo aranžmaje tudi za druge agencije, je pojasnil, da agencije Turkom plačujejo v evrih in se zato devalvacija ne pozna pri cenah. Na "cenejše" počitnice boste zato morali v lastni režiji, sicer pa boste lahko uživali le v "ugodnejšem" turškem čaju, baklavi in drugih dobrotah. Ena turška lira se trenutno menja za tretjino evra.

Menjalni tečaj lire | Avtor: google+ google+
Tunizija

Danes se domov vračajo še zadnji Slovenci, ki so počitnikovali v neposredni bližinji terorističnega napada v mestu Sousse, kjer je umrlo 38 ljudi. Povpraševanje po počitnicah v sicer priljubljeni Tuniziji se je prav zaradi omenjenega incidenta zmanjšalo, a kot pravijo v Oasis tours bodo zaenkrat s cenami še vztrajali. "Spremljamo dogodke in varnost je poostrena, a zaradi dogodka ostaja grenak priokus," je navedel Menegalija, ki pravi, da upa, da bo zanimanje spet poraslo. Nekatere turistične agencije so za prihodnji mesec celo odpovedale vse dopustniške termine.

Če bo grenak priokus ostal še nekaj časa, je pričakovati znižanje cen organiziranih potovanj. Ministrstvo za zunanje zadeve pa že dlje časa opozarja, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Turističnih predelov praviloma ni med njimi.

Grčija

Mikonos Grčija | Avtor: Profimedias Profimedias
Kljub negotovem finančnem stanju Grčije, gredo turistični aranžmaji za med. Pri Kompasu so se celo pohvalili, da "glede na navedeno ni nobene potrebe za skrb, prav tako pa trenutno ne opažamo manjšega povpraševanja po počitnicah na grških otokih in se lahko pohvalimo z odlično prodajo v preteklem tednu". Na popuste agencij zato ne računajte, bi pa se lahko lokalni ponudniki zaradi odpovedi odločili za popuste.

V primeru, da se odpravljate v Grčijo, vseeno ni odveč spremljati izdanih opozoril. Zaradi zaprtih bank do 6. julija pa vse velja s seboj vzeti nekoliko več gotovine kot običajno. Omejitev dvigov gotovine za turiste sicer ni, a iz Grčije poročajo o občasno nedelujočih bankomatih. Slovensko zunanje ministstvo poleg omejitev pri dvigovanju opozarja tudi na pozornost pri "protestih", ki so v Grčiji trenutno pogosti. 

Komentarjev 6
  • dragec 13:27 02.julij 2015.

    To predlagam h30

  • mph 09:24 02.julij 2015.

    Ali v IS ... :-)

  • allstarr111 23:24 01.julij 2015.

    evo osebno dam 100 eur vsaki ki se pojavi tam in pošlje selfie