Vizita za živali > Novice
618 ogledov

Kam letijo naše štorklje

štorklja Shutterstock
Mlada štorklja, ki so ji namestili GPS sledilno napravo, bo iz naših krajev odletela najverjetneje konec avgusta ali v začetku septembra.

"V občini Grosuplje se trenutno v gnezdih skriva in že razteza svoje peruti kar 20 mladih belih štorkljic, ki pa bodo kmalu poletele, si najprej nekaj dni ogledovale okolico, v naslednjih dveh mesecih pa se podale na pot proti daljni Afriki," so nam sporočili z Občine Grosuplje.   

V četrtek, 21. julija 2016, so eni izmed treh mladih štorkljic v gnezdu na travniku med Ponovo in Malo vasjo, v bližini vrtca Jurček, namestili GPS sledilno napravo, še prej pa so vse tri mlade štorkljice dobile tudi svoj obroček. Štorkljica, ki so jo opremili z oddajnikom, bo pomagala pri razkrivanju selitvenih poti in prezimovališč slovenskih belih štorkelj, za katere je bilo do sedaj s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev zbranih le malo podatkov. 

Fortuna je v Turčiji

"Zelo veseli smo, da tukaj v občini Grosuplje že drugič opremljamo štorkljo z oddajnikom, to so v bistvu pionirske štorklje v Sloveniji, saj tega do sedaj nismo počeli nikjer v Sloveniji," je povedal varstveni ornitolog Tomaž Mihelič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Že lani sta bili GPS sledilni napravi nameščeni mladima štorkljicama v zaselku Benat v Ponovi vasi, ki so ju poimenovali Zuri in Fortuna, njuno selitveno pot pa smo lahko na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ves čas spremljali. Za Zuri se je sicer izgubila sled v Tanzaniji, Fortuna pa se trenutno nahaja v Turčiji.  

"Štorklje nam na ta način zelo lepo zarišejo svojo selitveno pot, ki pa je za štorklje tudi nevarna. Naravovarstvena prizadevanja so usmerjena v gnezdišča, za vse selivke pa morajo biti tudi v selitveno pot. In iz tega vidika ima ta oddajnik na njenem hrbtu veliko naravovarstveno vrednost," je povedal Mihelič. 
  
Hkrati pa je spremljanje štorkelj, kam in kako daleč odletijo in se potem vrnejo nazaj v naše kraje, zanimivo tudi za ljudi. "Kako imajo to začrtano, kako imajo to zapisano v genih, še danes ne vemo. Vemo pa, da zadeva odlično deluje. To je pač narava, z ogromno neznankami, in jaz sem prepričan, da bo tudi zaradi spremljanja štorkelj še bolj cenjena," je še dejal Mihelič. 
  
Mlada štorklja, ki so ji namestili GPS sledilno napravo, bo iz naših krajev odletela najverjetneje konec avgusta ali v začetku septembra, njeno pot pa bomo kmalu lahko spremljali na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.