Magazin
259 ogledov

Kam na pustni karneval

karneval
1/6
Žurnal24 main
Tradicionalno preganjanje zime seveda ne poteka le na domačem Ptuju, v maskah lahko divje rajate v številnih evropskih mestih. Rajajte tudi na hrvaški obali, v starodavnem italijanskem Centu, v Reziji ali Kölnu.

Rezijanski püst

Turistične agencije vas letos vabijo na veselo pustovanje v Rezijo. Za približno 35 evrov na osebo vam ponujajo enodnevni izlet z avtobusom, ki vključuje oglede mest v rezijanski dolini in pustno rajanje na trgih rezijanskih vasic.

Reški karneval in Opatija

Za dobrih 28 evrov se lahko napotite tudi na enodnevni izlet v Opatijo in na pustni karneval na bližnjo Reko. Karneval se v tem mestu odvija že od srednjega veka. Tradicionalna povorka se vije skozi stare dele mestnega jedra. Reški karneval je bil znan že pred sto leti, ko so na plesih v maskah uživali avstrijsko in madžarsko plemstvo, ruske kneginje, nemški baroni in grofje iz vse Evrope. Danes je Reški karneval uvrščen na seznam 500 top dogodkov v Evropi.

Karneval v Centu

Tradicionalno pustno rajanje poteka tudi v italijanskem mestecu Cento pri Ferrari. Agencije ponujajo enodnevni avtobusni izlet za 45 evrov na osebo, za obisk karnevala pa odrasli doplačajo 15 evrov, otroci do 13 let pa 11 evrov.

Večdnevni karnevali

Če se želite pustnemu rajanju prepustiti ves konec tedna, vam predlagamo obisk Kölna. V turistični agenciji Sonček v posebni ponudbi Plača eden, potujeta dva za ceno 260 evrov ponujajo tridnevno potovanje za dve osebi. Kot pravijo pri Sončku, se med pustom mesto spremeni v eno samo rajanje in norčavost.

Že pripravljajo ježevke

Tradicionalno Kurentovanje 2012 se bo uradno začelo 11. februarja, a že pred tem datumom bo na Ptuju pestro dogajanje. Pustni čas se namrečzačne po svečnici (2. februarja). Takrat se ob večernem kresu zberejo kurenti, opremljeni le z zvonci in ježevkami, ter čakajo polnoč, ko lahko oblečejo kurentije in začnejo obhode. Kurentovanje se začne s sobotnim otvoritvenim sprevodom slovenskih tradicionalnih pustnih mask in predajo mestne oblasti karnevalskemu princu.

Življenje je teater

Beneški pustni karneval bo letos potekal pod sloganom Življenje je teater – vsi v maskah. Uradno praznovanje se bo začelo v soboto, 4. februarja, z zdravico na Markovem trgu, nadaljevalo s številnimi povorkami in rajanji, končalo pa v torek, 21. februarja, z izborom najlepše beneške maske karnevala 2012. Udeležba karnevala je brezplačna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.