Avto
110 ogledov

Preobrat glede kamer na armaturki

Kamera na armaturki Profimedias
V Nemčiji se je zgodila precedenčna sodba v primeru, ko je sodišče pri odločitvi upoštevalo posnetek kamere, ki jo je uporabljal eden od voznikov.

Znano je, da imajo predvsem varuhi informacij javnega značaja kamere za spremljanje vožnje precej v zobeh, še posebej, ko se njihovi posnetki pojavljajo na spletu. Tudi zavarovalnice in policija so zelo zadržani, saj jih ne jemljejo za dokazni material, temveč v najboljšem primeru kot eno od sredstev za razjasnitev okoliščin.

Po pisanju Spiegla pa je prišlo v nemškem mestu Nienburg zadnje dni do preobrata, ki bi lahko pomenil tudi spremembo dosedanje prakse, ko so sodišča kameram kategorično zanikale uporabno vrednost oziroma celo opozarjale na tanko mejo zakonitosti njihove uporabe. 

Sodišče je v dokaznem postopku na sojenju cestnega divjaka upoštevalo posnetke, ki jih je naredila kamera v avtomobilu ene od prič. Večkratni kršitelj zakonov je bil obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni, poleg tega pa je ostal še brez vozniškega dovoljenja. 

PREBERITE ŠE:

Kot je v obrazložitvi zapisalo sodišče, je uporaba videoposnetkov s kamere v dokaznem postopku mogoča, če je nekdo kamero tja namestil s posebnim razlogom. "Abstraktni strah pred vsesplošnim zbiranjem podatkov nikakor ne sme biti razlog, da bi državljanom onemogočali uporabo zakonitih tehničnih sredstev v sodnih postopkih," sodbo povzema Spiegel. 

Vožnja v napačno smer | Avtor: Profimedias Profimedias
Evropske države nimajo poenotenega stališča glede uporabe kamer za snemanje med vožnjo. V nekaterih državah, tudi Avstriji, so denimo v javnosti sploh prepovedane, drugod, kot v Sloveniji, pa so dovoljene, a mora lastnik paziti, da ob morebitni javni objavi posnetka ne krši zasebnosti udeležencev, ki se znajdejo na posnetku. To pomeni, da ne smejo biti vidni obrazi, registrske tablice itd.

Trendu vse večje uporabe cestnih kamer pa se bodo morale institucije verjetno vendarle prej kot slej prilagoditi, saj je očitno, da jih je trg željan, gotovo pa bo potrebno jasno opredeliti pravila, česa se z videoposnetki ne sme početi.

Hočeš nočeš postajajo vse bolj zmogljiv pomočnik

Da trenda ne gre ustavljati, kaže tudi poteza enega največjih izdelovalcev navigacijskih naprav na svetu Garmina, ki je pred kratkim predstavil različico naprave nüvicam z vgrajeno kamero, tako da voznika hkrati usmerja ter obenem še beleži dogajanje na cesti. Dodatna vrednost naprave je v tem, da je sposobna naprava glede na primerjavo robnih črt in drugih udeležencev celo opozarjati voznika, če zapusti svoj pas brez ustreznega smerokaza ali če grozi nevarnost trka v spredaj vozeče vozilo.

Komentarjev 3
  • vzev 22:11 01.maj 2015.

    Skippy, objavljanje posnetkov je prepovedano. In če ti objaviš posnetek na katerem sem jaz, te lahko za to tožim. Toda kljub temu pa ne vem, zakaj nebi smel na sodišču pokazati, npr. da mi je nekdo vzel prednost in je ...prikaži več zato prišlo do nesreče?

  • Skippy 16:22 01.maj 2015.

    Ampak teh posnetkov s trgovin se nikjer ne objavlja, prav tako ničesar Googlovega. Samo tega še nam je treba v tej državi, da nas bodo prebivalci najbolj zdolgočasene države cele dneve snemali in objavljali. Zdaj se samo tožarijo.

  • antares 11:59 01.maj 2015.

    Končno. Snemajo te lahko v garderobah trgovin, Google ti sledi povsod na spletu, objaviti prizora s ceste, ki ga itak vsak lahko vidi, pa naj ne bi bilo dovoljeno?