Zdravje > Aktualno
260 ogledov

Kamilice tudi za dermatitis

čaj, kamilica Žurnal24 main
Kamlilice so pogosto uporabljena zdravilna rastlina, ki jo lahko brez večjih težav vzgojimo popolnoma sami.

Kamilica je nezahtevna in hvaležna rastlina, ki jo boste na vašem vrtu lahko obirali od junija do avgusta. Njene cvetove lahko posušite in jih za čaje in poparke uporabljate celo leto. Bolj smo pridni, pogosteje jo obiramo, več cvetov zraste. Obiramo pa samo ob suhem in sončnem vremenu.

Tudi pri vnetju sluznice

Čaj iz njenih cvetov uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, kot so blažji prebavni krči, občutek napetosti v predelu nad želodcem in napenjanje, pravijo v Gorenjskih lekarnah. Poparke iz kamilice lahko uporabljamo tudi za zunanjo uporabo. "Pomaga pri blažjih kožnih vnetjih in razdraženi koži, vnetjih dihalnih poti ter vnetjih sluznice v ustni votlini. Lajša tudi vnetja sluznice v predelu zadnjika in zunanjih spolovil," svetujejo.

Pri vnetjih dihalnih poti priporočajo vdihavanje parne kopeli večkrat  na dan. Za pomiritev prebavnih težav pijemo čaj tri do štirikrat na dan. Čaj naredimo tako, da v skodelico vrele vode vmešamo jedilno žlico posušenih kamilic. Pustimo mirovati deset minut, nato precedimo in spijemo. 

Lahko si naredimo tudi kamiličino kopel, ki pomaga pri vnetjih kože in sluznic, pri srbenju kože, celo pri zlati žili. Kopel naredimo tako, da osem do deset jedilnih žlic posušenih cvetov zlijemo v liter vrele vode in pustimo mirovati petnajst minut. To dodamo vodi za kopel in se v njej namakamo pol ure. Takšna kopel je priporočljiva tudi za dojenče z dermatitisom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.