Slovenija
162 ogledov

Kamnik v znamenju narodnih noš

dnevi narodnih noš
1/12
Saša Despot
V Kamniku uradno odprtje že 46. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Se še niste odločili, kam za vikend?  Priporočamo Kamnik, kjer potekajo dnevni narodnih noš in oblačilne dediščine. Ogledati si bo mogoče številne glasbene in kulturne nastope, sejem domače in umetnostne obrti, na voljo pa bodo tudi tipične kamniške jedi in bogata ponudba za najmlajše. Vrhunec letošnjega etnološkega festivala bo nedeljska povorka narodnih noš.

Sicer so festival uradno otvorili sinoči, ob igranju Mestne godba Kamnik, nastopu kamniških mažoretk in folklorne skupine. 

Zbrane sta nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin in kamniški župan Marjan Šarec.

dnevi narodnih noš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Današnje dogajanje bosta popestrila nastopa Godbe ljubljanskih veteranov in Ansambla Murni. Predstavile se bodo otroške folklorne skupine.

Tekmovanje harmonikarjev

Potekalo bo tudi 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, obiskovalce pa bo zabavala tudi komedija Poštar Jakobter. Ob 19h si lahko ogledate nastop Akademske folklorne skupine France Marolt.

Zvečer ( 20.30) bo na Gavnem trgu še veliki sobotni koncert s skupino Gadi, obiskovalce pa bo na ta večer zabavala še pevka Tanja Žagar.

Bogata povorka v nedeljo

Začelo se bo že dopoldne, ko bodo na Glavnem trgu v Kamniku nastopile tuje folklorne skupine iz Albanije, Kameruna, Estonije in Rusije. 

Popoldne (začetek se ob 15h) pa bo štiridnevno dogajanje sklenila množica dva tisoč v narodne noše oblečenih posameznikov in skupin, ki se bodo združili v tradicionalno povorko narodnih noš, Po starem mestnem jedru se bodo sprehodili v spremstvu konjske vprege.

Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bodo zaključili kamniški narodno – zabavni ansambli Galop, Domačini, Svetlin, Jureta Zajca in Ognjeni muzikanti.

dnevi narodnih noš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V štirih dneh naj bi dogodek obiskalo okoli trideset tisoč obiskovalcev, predvsem tistih, ki majo radi tradicijo in spoštujejo našo kulturno dediščino, prihajajo pa seveda tudi ljuditelji narodno zabavne glasbe, ki jih je iz leta v leto več, tudi med mladimi.

Za najmlajše

V Parku Evropa bodo lahko plezali in hodili po vrvi,  na Malem gradu pa bodo Veronikine delavnice. V sodelovanju s Cambridge Slovenija bodo danes odprli Mednarodni Minimundus.

Kulinarični užitki

Obiskovalce čaka tudi kulinarično doživetje, domačini bodo namreč ponudili pristne kamniške jedi iz nabora Okusi Kamnika, na voljo bodo tako tuhinjski file, firštrov golaž, kloštrska kremnšnita in žganje iz vršičkov Rušovc.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.