Šport > Nogomet
15 ogledov

Novaković: "Žal nisem igral že od začetka"

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Kampl Novaković Anže Petkovšek
Točno leto dni po mučenju s Ciprčani je Slovenija v Ljudskem vrtu prvič v zgodovini odpihnila Norvežane. Hat-trick Milivoja Novakovića je spet razveselil slovenske navijače, a jih ob četrti zaporedni zmagi tudi spomnil na to, kaj bi bilo, če bi bilo …

"Tako je pač v nogometu. Danes je tako, jutri je tako. Ne gledam nase, tak sem, da gledam na ekipo. Lahko mi je mogoče le žal, da nisem igral že na začetku kvalifikacij, lahko bi imeli kakšno točko več, ne morem pa trditi, da bi tako tudi bilo. Važno je, kaj se dogaja v tem trenutku, da smo mi iz tekme v tekmo boljši. To je v tem trenutku najpomembneje," je po tekmi z Norveško, ki ji je zabil svoj 23., 24. in 25. reprezentančni gol, razlagal Milivoje Novaković.

Prav s povratkom najboljšega aktivnega strelca reprezentance, Ljubljančan zdaj na večni lestvici le še za deset golov zaostaja za Zlatkom Zahovićem, se je nekako tudi začel preporod Slovenije pod Srečkom Katancem, ki je v Ljudskem vrtu po skoraj 20 letih spet preizkusil štajersko zelenico in jo tokrat zapustil kot zmagovalec. Povratka pod Kalvarijo se je razveselil tudi Novaković s soigralci.

Navijači fantastični od himne naprej

"Vidi se, da kot ekipa napredujemo iz tekme v tekmo, to je to, kar nas je krasilo prejšnja leta. Seveda brez kolektiva ni nič, fantastično smo delali, publika pa je bila fantastična že od himne naprej. Seveda potrem srček še malce hitreje zabije in od sebe damo še več od maksimuma," je dejal Jaršan, ki je v Mariboru zadel prvič po prijateljski tekmi z Novo Zelandijo (3:1) pred odhodom na zadnji mundial. Tokrat je s hat-trickom ohranil upe za naslednjega.

"Kot ekipa smo igrali zelo, zelo dobro. Ampak ni se nam še potrebno obremenjevati, moramo ostati na realnih tleh in iti naprej, bomo v torek videli, kaj nas čaka. Je bila to moja najboljša tekma? Moja ne bi rekel, mislim pa, da smo kot ekipa zelo, zelo dobro odigrali prve pol ure igre, zadovoljni smo z igro. Če najdemo našo igro imamo tudi več priložnosti, potem igralci pridobijo na samozavesti, mlajši začutijo podporo publike in potem … Mislim, da je bilo danes vse na svojem mestu," je nadaljeval "Novagol".

Kampl je dodana vrednost

"Že prej sem rekel, da se nam ni potrebno obremenjevati in skušali bomo iti na zmago tudi v Švici in kar bo – bo. Če bomo imeli srečo, bomo šli naprej, če ne – ne. Ni konec življenja in gremo naprej. Mladi še potrebujejo nekaj tekem, seveda so pod določenim pritiskom, a saj pravim – če je takšna publika, kot je bila danes, ki vzpodbuja, zelo hitro pridobijo na samozavesti. Danes so vsi od prvega do zadnjega delovali kot celota in to nas krasi. Kampl? Ne smemo pozabiti, da v klubu igra na drugem položaju kot v reprezentanci. On tudi ni na pravem položaju, ampak tako je v nogometu. Dobro se je ujel in vidimo, da dela razliko, lahko navleče enega ali dva igralca in koga 'prešprinta'. Seveda je ena dodana vrednost te reprezentance."

Toda to je bil večer napadalca Omije Ardije, za prvi zadetek večera pa je udarila tudi stara kölnska naveza, ki je očitno ni pokvarilo niti nekaj tisoč kilometrov razdalje. Slovenski reprezentanti so z Novakovićem na čelu sicer pohvalili Skandinavce za igro po tleh. Več kot očitno je niso pričakovali.

Mogoče bodo Švicarji imeli pestro noč … in dan!

"Jaz in Brečko sva še dandanes uigrana, poznava najine gibe. Jaz vem, kam centrira, je neka uigranost. Prvi gol je bil zelo, zelo težek, žoga Brečka je bila zelo močna, zelo težko sem jo zadel, 'tajming' je bil pravi. Na najlepšega pa še čakam. (smeh) Pri drugem sem ciljal vratnico, videl sem, da je odprt kot. Še ustavil sem se, če se bo žoga še morda vrnila, a na srečo je šla v gol. Drugi gol? Temu se reče nogomet, to je to za kar igramo. Več takih akcij, več privabiš publike in vsega, igra steče, potem imaš veliko veselja v nogometu. In to je tisto, na čemer moramo delati," je še povedal Novaković in se že obrnil proti Švici.

"Ne obremenjujemo se. Moramo se dobro regenerirati in čaka nas še ena tekma. Nismo odvisni sami od sebe. Nocoj smo želeli odigrati tekmo, ki je bila pomembna za nas, hoteli smo ostati do konca v igri in pokazati to željo, na koncu, če bo – bo. Drugače pa gremo naprej. Nismo odvisni sami od sebe, še ena pomembna tekma in ni pretirano veliko časa za veselje. Smo na pravi poti kot ekipa in kot celota, še lahko napredujemo, to smo danes videli, ko smo žogo spustili na tla. To je to, kar nas je krasilo v prejšnjih letih.

Zato pravim, da moramo še trdo delati na treningih in priti na pravo raven. Trener si bo zamislil taktiko. Mogoče bo kakšno presenečenje, ampak hočemo odigrati svojo tekmo in odigrati kakor znamo, hočemo iti gor zmagat, kar bo pa bo, bomo videli po tekmi. Bo dejstvo, da je Švica že uvrščena, prednost za nas? Težko, mogoče pa bodo imeli danes in jutri pestro noč. (smeh) Nismo odvisni sami od sebe, tudi Norvežani morajo zmagati Islandce ali igrati neodločeno. Mi bomo tam skušali priti do zmage, na koncu pa bomo videli, kaj bo."

Kampl zagrozil klubskemu soigralcu

Slovensko igro je znova vizionarsko povezoval navdušujoči Kevin Kampl. Zdaj tudi uradno ljubljenec slovenskih navijačev, še posebej je usidran v srca štajerskih ljubiteljev nogometa, ki so mu v Ljudskem vrtu ob menjavi znova namenili glasne ovacije, je zatrdil, da je salzburškemu soigralcu Valonu Berishi v Mariboru naročil,da jo na odločilni zadnji tekmi zagode Islandcem.

"Že sem rekel Berishi, ki igra z menoj v Salzburgu, da bo okregan, če ne bodo premagali Islandije. Ampak mi moramo gledati na nas, moramo zmagati, moramo iti tja. Od začetka moramo igrati tako kot danes in mislim, da imamo tudi tam veliko možnosti. Oni so se že uvrstili, morda bodo popustili, mi pa moramo to 'znucat'," je dejal mož tisočerih pričesk.

Ovacij Ljudskega vrta ne bo nikoli pozabil

"Moramo igrati enako kot nocoj. Lepo je bilo igrati z Novakovićem, srečen sem, da ga imam tam spredaj, da stoji tam, ko goli padajo. To potrebujemo, danes je odigral super, tako kot cela ekipa, na igrišču smo bili pravi. Lepo je bilo danes priti sem. Maribor je nekaj posebnega zame in zato (gledali so ga številni sorodniki, op. a.) sem še malce bolj srečen. Skandiranje imena? Fenomenalno. To je bilo že takrat prvič, ko me je Slaviša Stojanović dal v igro proti Cipru, danes spet … To so trenutki, ki jih kot nogometaš nikoli ne boš pozabil."

Optimizma v slovenskem taboru ni manjkalo, četudi zmaga Islandije proti Cipru pomeni, da bo na zadnji dan kvalifikacij potrebno spremljati tudi dogajanje v Oslu. In upati. Pohod na zmago so poleg Kampla napovedali tudi kapetan Boštjan Cesar, branilec Mišo Brečko in vezist Jasmin Kurtić.

"Po treh zaporednih zmagah je lahko igrati"

"Vemo, da je ta današnja zmaga vredna le, če bomo tudi v Švici zmagali. Sicer ta zmaga danes, čeprav se grdo sliši, ni nič vredna. Ampak mislim, da če bomo spet pravi kot danes, če bomo takšni od začetka, lahko tudi tam zmagamo. Mislim, da če zmagaš in ti gre dobro, če imaš tri zmage zapored, potem ti je lahko igrati. Če izgubiš in imaš drugo tekmo, potem je malce težje, pritisk je večji. Vedeli smo, da nimamo česa izgubiti, tudi zdaj ne, zato lahko damo v Švici vse od sebe in videli bomo, kaj bo," pred zadnjim obračunom kvalifikacijskega ciklusa meni Kampl.

"Odigrali smo vrhunsko tekmo, zelo smo zadovoljni in tudi v Švici bomo skušali zmagati. To tekmo moramo najprej dobiti, jaz mislim, da jo lahko, nato pa čakati rezultat z druge tekme," ga je dopolnil Cesar, medtem ko je Brečko priznal, da je pod Kalvarijo znova užival, spregovoril pa je tudi o optimizmu pred potjo v Bern.

Brečko: "Zelo sem užival"

"Švicarji bodo lahko bolj sproščeni, mogoče bo to za nas pozitivno, mogoče ne, ampak mi imamo še vedno upanje po tem drugem mestu in gremo optimistični v Švico. Mislim, da smo takrat, ko moramo zmagati, tudi najboljši. Super vzdušje v Mariboru, odigrali smo dobro tekmo, ampak nič še nismo naredili," je povedal Brečko.

"Zdaj imamo še eno pomembno tekmo in treba je gledati naprej. Ta reprezentanca nima posameznika, za katerega lahko rečemo, da brez njega ne moremo. To smo danes spet dokazali, super tekma. Brez tistega, ki ni, lahko tudi odigramo dobro, ostali so tu, da jih nadomestijo, to pa so danes tudi naredili. Kot smo pred tekmo napovedovali, je bil čas, da Vikingi padejo. To se je tudi zgodilo. Mi se moramo osredotočati na igro. V Mariboru smo se vedno počutili super, tudi danes je bil že ob igranju himne posebna atmosfera. Jaz osebno sem zelo užival. Nismo še čisto nič naredili, premagali smo Norveško, nismo še drugi in upam, da na koncu bomo."

To se je (povsem slučajno) nekako znašlo tukaj.

Komentarjev 2
  • Avatar roksa
    roksa 10:46 12.oktober 2013.

    LJUDSKI VRT 3 : 0 STOŽICE

  • ac-dc 09:14 12.oktober 2013.

    Vidi se, da se fantje dobro razumejo in igrajo srčno. Kaapo dool.