Svet
23 ogledov

"Četrt čez tri je in to je konec sveta."

požar Fort McMurray Kanada Alberta
1/4
EPA
V kanadski Alberti še naprej divja obširen požar. Evakuirali so več mest.

V Alberti so razglasili izredno stanje. Gasilci se še naprej borijo z ognjenimi zublji, ki grozijo, da bodo v pepel spremenili velik del mesta Fort McMurray.  Mesto so v celoti evakuirali. Uničenih je že več kot 1600 domov. Ogenj divja po stanovanjskih soseskah in požira stavbe, ki mu stojijo na poti. Naftna podjetja v okolici so ustavila proizvodnjo, vendar pa naj ne bi bila neposredno v liniji, po kateri se širi požar. 

Dostop do mesta Fort McMurray imajo samo gasilci in reševalci. Eden od policistov, ki izvaja nadzor na območju, ocenjuje, da je polovica mesta že uničenega. 

Evakuacijo so ukazali tudi za mesta Anzac, Gregoire in Lake Estates. V Anzacu so namestili nekatere prebivalce Fort McMurrayja, ki so tako morali že drugič na pot. Vzrok za evakuacijo je bil spremenljiv vzorec pihanja vetra. 

V nevarnosti edina povezava z mestom

Požar se je razširil na več kot 10.000 hektarov. Gasilci varujejo vso pomembno infrastrukturo, med drugim tudi edini most čez reko Athabasca in cesto 63, ki je edina večja cesta v mesto. Požar se približuje tudi letališču, ki je zaprto. 

O žrtvah  ali poškodbah zaradi požara zaenkrat ne poročajo. Več nesreč se je zgodilo na cestah, ko so ljudje masovno zapuščali območje. V eni nesreči je en človek umrl. 

"Morda ne bom preživel"

"Bilo je kot v kakšnem filmu. Ujet sem bil med betonsko oviro in ogenj in pomislil sem, da mi mogoče ne bo uspelo," je za BBC povedal prebivalec mesta Neil Scott. "Celotne soseske so pogorele. Zgorel je hotel, eksplodiral je bencinski servis." 

Doug Sulliman je za AP povedal, da je ogenj uničil celotno skupnost. Na posnetku, ki ga je na YouTube naložil uporabnik Rushabh Mehta je videti, da je dim povsod. "Četrt čez tri in to je konec sveta," je slišati na posnetku. 

Preberite tudi:

 

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:14 05.maj 2016.

    Najboljše kar se lahko zgodi je sprememba smeri vetra pri takšnih gozdnih požarih . Teli se pa zmrdujejo na tako dobrodošlo spremembo ! Zakaj je sprememba super? Ja ker ogenj nazaj ne more goret , ker je že vse zgoreno, ...prikaži več gasilcem pa ostane za gašenje tako samo ozka črta pogorišča. Samo če je panika je pač panika !