Vizita za živali > Festival
632 ogledov

Kanarčki, eksoti, papige ...

sejem 2016 Anže Petkovšek
Spoznali in videli bomo številne ptice, se poučili o njihovi negi in odgovornem skrbništvu ...

Na Festivalu za ljubitelje živali nas bodo obiskali tudi vestni gojitelji ptic iz Društva Lišček in njihove številne ptice. Poučili nas bodo o negi in skrbi za ptice, videli pa bomo kanarčke, male, srednje ter velike papige, prepelice, golobe in še in še.

Društvo Lišček so sicer ustanovili v Kranju že leta 1980, njegove korenine pa segajo kar nekaj let nazaj v Društvo gojiteljev malih živali Kranj, kjer so imeli svojo sekcijo, ki ni nikoli prav dobro zaživela.

Tudi vartsvo ptic v naravi

"Društvo za vzgojo in varstvo ptic “Lišček” se ukvarja  z vzgojo vseh vrst sobnih ptic ter varstvom zunanjih ptic. Člani društva se s svojo dejavnostjo ukvarjamo ljubiteljsko. Danes društvo združuje člane iz različnih krajev Gorenjske od Medvod, Škofje Loke, Kranja, Jesenic, Cerkelj, Kamnika, Šenčurja, Naklega, nekaj članov pa prihaja tudi izven regionalnih meja," nam je opisal Franci Remic.

V društvu so rejci, ki gojijo barvne kanarčke raznih vrst, barv in oblik, eksote, prav tako so dobro zastopane papige v več vrstah od malih skobčevk pa vse do največjih papig. Remic pojasnjuje, da se nekateri člani trudijo tudi z vzrejo križancev in ptic favne Evrope.

"Cilji in naloge ob ustanovitvi društva pa niso bile in niso samo vzreja sobnih ptic, pač pa tudi pomoč in varstvo ptic v naravi. Naloga in dolžnost vsakega člana je, da po svojih zmožnostih pomaga tudi pticam v naravi, zlasti v zimskem času," pravi. Tako jim postavljajo ptičje hišice za hranjenje, predvsem za ptice pevke, ki se prehranjujejo s semenjem. Pticam pomagajo tudi s postavljanjem različnih valilnic po gozdovih, sadovnjakih in parkih.

Tudi svetovni uspehi

Kot eno največjih takšnih društev v Sloveniji se radi udeležujejo razstav in tekmovanj po vsej Sloveniji in tudi v tujini. "Naši člani dosegajo na teh razstavah odlične rezultate s svojimi pticami. Naj omenimo, da je v lanskem letu 2016 na svetovnem prvenstvu na Portugalskem član Milan Škulj osvojil bronasto medaljo s barvno amadino, v letošnjem letu 2017 pa je na svetovnem prvenstvu v Španiji član Miha Remic osvojol prav tako bronasto medaljo s papigo skobčevko sivokrilo normal," našteva. 

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pravi, da so zelo veseli tudi novih članov, ki jih z veseljem sprejmejo medse. "Če kdo med vami goji ptice, se lahko včlani v naše vrste in postane pravi gojitelj. Pomagali vam bomo z nasveti, izkušnjami, vsak član ima tudi svojo rejsko številko, ki je napisana na obročkih, in jih lahko naroči v društvih za varstvo in vzgojo ptic po Sloveniji, ter so pogoj za sodelovanje na tekmovanjih in razstavah," pravi. 

Jeseni državna razstava ptic 

Člani društva za vzgojo in varstvo ptic Lišček po tradiciji vsako leto v jesenskem času organizirajo razstavo ptic. "Razstava ptic je poleg same razstave tudi neke vrste družabni dogodek, saj nudi veliko priložnosti za druženje med gojitelji in seveda izmenjavo medsebojnih izkušenj pri gojenju ptic," pravi Remic.

Letos bodo organizirali 26. državno razstavo ptic Slovenije, ki bo 25. in 26. novembra v športni dvorani Medvode. Že danes zato vabijo vse ljubitelje ptic, da si to zanimivo razstavo gojenih ptic ogledajo.

anja.scuka@zurnal24.si