Svet
23 ogledov

Kandidatke za policistke morajo biti device

Indonezija policistke EPA
Indonezijska policija ženskim kandidatkam za mesto v svojih enotah postavlja poseben pogoj. Biti morajo še device.

Kandidatke morajo prestati zdravniški pregled, med katerim preverijo, ali so še nedolžne ali ne. Zahteva je zapisana med razpisnimi pogoji. Poleg tega morajo biti ženske kandidatke samske in se ne smejo poročiti v prvih letih službovanja v policiji. Na svoji strani indonezijska policija opozarja: "Vse ženske, ki želijo postati policistke, morajo ostati device." 

Skupina, ki se bori za človekove pravice, je opravila pogovore z ženskimi kandidatkami in policistkami v šestih mestih. Vse so pregled opisale kot boleč in travmatičen. "Vstop v sobo, kjer opravijo pregled, je bil zelo stresen. Bala sem se, da bo po testu ne bom več devica. Vstavili so dva prsta, namazana z gelom ... zelo je bolelo. Moja prijateljica se je onesvestila," je povedala ena od kandidatk. 

Ženske so se zaradi testa, s katerim merijo, ali je himen še nedotaknjen, večkrat vložile pritožbe nadrejenim. Kljub temu, da je bilo leta 2010 dogovorjeno, da se tovrsten test ne bo več izvajal, pa se sporna praksa še naprej nadaljuje. 

Tiskovni predstavnik policije je dejal, da test ni razlog za "negativen odziv" na zahteve policije in da pregled opravijo, da bi tako odkrili morebitne spolno prenosljive bolezni. "Vse je opravljeno profesionalno in neboleče za kandidatke," je dejal. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.