Slovenija
16 ogledov

Kandidira lahko tudi iz zapora

Janez Janša Žurnal24 main
Ni verjetno, da bi se Janša (že) umaknil z mesta predsednika stranke.

"Janšev odstop je najbrž mogoč, vendar bi verjetno tudi v tem primeru v simbolnem in dejanskem smislu ostal izjemno pomembna oseba v okviru SDS," meni politični analitik Matej Makarovič. O zamenjavah je po njegovih besedah v tem trenutku težko ugibati, saj je možnosti teoretično kar nekaj, nobena pa ni čisto samoumevna. "Če bi se mu stranka kakorkoli odrekla na podlagi sodbe, ki jo ocenjuje kot izrazito politično motivirano in krivično, bi bila izrazito nekonsistentna sama s sabo. Janša bo za SDS ostal eden od adutov, čigar teža pa se utegne še bistveno povečati, ko bo sodba nazadnje le razveljavljena."

Uporaba izrednih sredstev

Janšev odvetnik Franci Matoz je po razglasitvi sodbe napovedal uporabo izrednih sredstev, kot je zahteva za varstvo zakonitosti, in ustavno pritožbo oziroma obrnitev na Evropsko sodišče za človekove pravice, kar pa izvrševanja sodbe ne zadrži. Sodišče bo Janši poslalo poziv za izvrševanje kazni najpozneje v osmih dneh po tem, ko bo dobil sodbo. Glede na to, da je njegov odvetnik včeraj zatrdil, da Janša ne bo zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni, bi lahko šel v zapor najprej osem dni po prejetem pozivu za prestajanje kazni, najpozneje pa v enem mesecu po tem.

Javne funkcije ne sme opravljati

Do izteka kazni ne bo smel opravljati nobene javne funkcije, kar pa ne pomeni, da iz zapora ne more kandidirati na volitvah. "Nobenega dvoma ni in nikakršne nejasnosti ne more biti, da po slovenskem ustavnem redu posameznik lahko kandidira na volitvah tudi, če mu je bila izrečena pravnomočna obsodba za kaznivo dejanje ali če kazen prestaja. Na parlamentarnih volitvah se lahko kandidira tudi iz zapora. Gre za ustavno zaščito volilne pravice, načela demokratičnosti in pravice do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev," je jasen ustavni pravnik Andraž Teršek. "To vprašanje je zato ustavnopravno nujno in logično ločeno od vprašanja, zakaj političnemu funkcionarju zaradi pravnomočne kazenske obsodbe lahko preneha funkcija."

Stranka se mu ne bo odrekla

Po Makarovičevi oceni je verjetno realen in politično moder scenarij, da se stranka Janši v tem trenutku ne odreče, hkrati pa v ospredje bolj postavi tudi druge ljudi, kar je na današnji novinarski konferenci napovedal tudi Janša. "Ne skrbite za SDS," je dejal novinarjem. "V stranki je potencial, ki je sposoben odgovorno voditi državo tudi brez mene. 20 let delam na tem. Hkrati vas opozarjam, da je na smetišču zgodovine veliko ljudi, ki so me zadnjih 25 let vsak dan odpisovali."

V primeru zmage na predčasnih volitvah v času Janševega prestajanja zaporne kazni bi SDS po besedah Makaroviča verjetno za mandatarja določila koga drugega iz svojih vrst. "Volitev pred jesenjo očitno tako ali tako ne bo. A tudi jesenske volitve bodo verjetno precej neugodne za vse ključne stranke, ne le za SDS. Če bi bil Janša oproščen, bi bila namreč SDS v izraziti prednosti glede na stranke trenutno razpadajoče vladne koalicije, tako pa bodo možnosti precej izenačene."

Komentarjev 21
  • milek 20:34 30.april 2014.

    janković pa še ni obsojen. čudna je ta država. Sodni mlini meljejo po nareku Murgelj.

  • maresem 07:38 30.april 2014.

    Kaj pa JJ izjava izpred par let, "če bom pravnomočno obsojen, bom sestopil iz vseh funkcij" No, zdaj je. In kdaj bo sestop?

  • Žurnalček 07:25 30.april 2014.

    Bolj kot jaz sigurno ne , jaz pa sigurno ne bolj kot Mitja Kunstelj !